Gradska hronika

Meštani Belog Polja danas blokirali ulaz u fabriku “Biogor”

Danas je ulaz u fabriku hemijskih proizvoda “Biogor” blokiralo nekoliko desetina meštana sela Belo Polje koji tvrde da se iz fabrike ispuštaju opasna isparenja od kojih ne može da se diše. Vlasnik fabrike Slobodan Vekić kaže da tvrdnje meštana ne stoje i da on poseduje obimnu dokumentaciju dobijenu od nadležnih akreditovanih institucija a koje svedoče o tome da nema zagađenja okoline.

 

_DSC4185

Po rečima direktora Vekića već su urađene studije uticaja na vodotokove i one su pokazale da nema štetnih uticaja.

-Institut “21. januar” iz Niša je radio uzorkovanje vode iz Nišave na ulivu i rezultati pokazuju da tvrdnje meštana ne stoje odnosno da nema zagađenja reke. Angažovali smo i kuću “Zaštita” iz Beograda koji su uzeli uzroke vazduha i čekamo rezultate da vidimo dali ima zagađenja atmosferi. Dobili smo i rešenje da prestanemo sa radom pa fabrika od petka od podneva ne radi i mi to rešenje poštujemo. Zbog toga sam morao sa radnicima da potpišem sporazume o prekidu radnog odnosa i već od sutra ćemo pokrenuti zakonske procedure da zaštitimo svoje interese-kaže Vekić.

_DSC4203_resize

 Jedna od meštanki Belog Polja Zorica Tošić kaže da je situacija alarmantna.

-Mi njemu ne branimo da radi, ali tražimo da izbaci te hemikalije koje imaju izuzetno jaka isparenja od kojih ne može da se diše, peče nos, grlo, usta, ljudi masovni pate od alergija, ja sam deset dana provela u bolnici, uginula mi je krava, svinja, koza, jer nam je štala blizu fabrike-kaže Tošićeva  i dodaje da se isparenja posebno osećaju tokom noći kada ne može da se spava.

_DSC4183_resize

Zoričin suprug Milorad Tošić potvrđuje da se najviše isparenja ispušta iz fabrike tokom noći.

-Kada preko dana ispušta mi zovemo inspekcije, pa je zbog toga u poslednje vreme fabrika najaktivnija tokom noći i vikendom kada ne rade inspekcije. Zaista je alarmantna situacija-kaže Milorad.

Sa meštanima Belog Polja razgovarao je i član opštinskog veća opštine Pirot zadužen za mesne zajednice Sreten Savov.

-Obavio sam razgovore sa predstavnicima mesne zajednice kao i sa direktorom firme kako bi posredovao na neki način i uticao da ne dođe do eskalacije s obzirom da su meštani najavili blokadu magistralnog puta. Nadležne inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine su dala rešenja vlasniku firme i on mi je u razgovoru kazao da poštuje ta rešenja, odnosno da je obustavio deo proizvodnje za koju meštani tvrde da im zagađuje životnu sredinu i da tih problema više nema-kazao je Savov.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker