In memoriam

In memoriam – profesor Vidojko Cvetković

Nakon duge i teške bolesti u Pirotu je preminuo profesor književnosti i bivši direktor Ekonomske škole Vidojko Cvetković. Profesor Cvetković sahranjen je danas u Pirotu.

Šesti direktor Ekonomske škole rođen je 20. februara 1949. godine u Rasnici. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Aleksincu a Filološki fakultet u Skoplju 1976. godine na grupi-Istorija književnosti naroda SFRJ i srpskohrvatski jezik. Svoje prve prosvetarske korake načinio je kao profesor u školi “Vuk Karadžić“ u Pirotu. Zatim je službovao u Gimnaziji “Vuk Karadžić“ u Babušnici, odakle dolazi 1992. godine u Ekonomsku školu Pirot za profesora srpskog jezika i književnosti. U Školi vodi recitatorsku sekciju. Bez učešća recitatora nisu se mogle zamisliti ni priredbe u okviru proslave Svetog Save ni Školarijade na kojima su učenici naše Škole redovno pobeđivali. Recitatori su stizali do regionalnih i republičkih smotri. Profesor Vidojko je osnivač retoričke sekcije u Školi. Učenici ove sekcije su na takmičenjima u besedništvu u Gimnaziji Pirot redovno osvajali prvo, drugo ili treće mesto u svim kategorijama. Za ovakav rad i unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Cvetković je dobio nagradu “Vuk Karadžić“ sa zlatnikom od Skupštine opštine Pirot 2002.godine.

Za direktora Ekonomske škole izabran je 4.jula 2006.godine. Dužnost direktora je preuzeo 1.septembra 2006. godine.

Direktor Cvetković je svojom demokratičnošću sebe svrstao u novu generaciju direktora. Uspostavio je spontaniji odnos i sa kolegama i sa učenicima zbog čega je bio omiljen u sredini u kojoj radi. Njegov životni moto je: „Ni jedan dan bez poteza“. U radu se rukovodio redom i odgovornošću.

Slične vesti

5 Comments

  1. Prof.Dzej je bio institucija.svim svojim ucenicima bio je kao roditelj, iskren drug i brat-pravi pedagog! Bio je omiljen prof.u ekonomskoj skoli generaciji1991-95 u teskim god. inflacije,ratova i nemastine,ludila..takav čovek ostace vecno u našim srcima,velicina i autoriret od coveka, obozavali smo casove srpskog jezika i niko nije bezao!Slava mu!
    Ucenik -Čauš IV-1

  2. Familiji profesora Cvetkovića izjavljujem saucesce… “samo divna secanja ostanu iza divnog coveka”… Ucenica Gimnazije Vuk Karadzic iz Babusnice godina 1990

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker