Obrazovanje

Međunarodni dan knjige za decu obeležen u svim osnovnim školama u Pirotu

Ovih dana u svim osnovnim školama u Pirotu posebna pažnja posvećena je Svetskom danu knjige za decu, koji se zvanično obeležava, na današnji dan, 2.aprila. Obeležavanje Međunarodnog dana knjige za decu počelo je 1967. godine, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena. U OŠ “8. septembar” u Pirotu, takođe, posvećena je velika pažnja današnjem danu i, pored ostalog, organizovana je mala izložba najčitanijih knjiga. Učiteljica IV razreda, Danijela Živković, kaže da se mnogo radi na razvijanju navike redovnog čitanja kod dece, i rezultati su veoma dobri.  

“Moram da istaknem da su naši učenici veoma aktivni, i često je školska biblioteka tesna za svu decu koja u toku dan dolaze i uzimaju knjige. Naša kolegenica, bibliotekar, Elida Vučić, na svoj način daje poseban doprinos negovanju ljubavi ka čitanju i razvijanju navika redovnog čitanja. Preporučuje knjige deci, i svakog meseca napravi i istakne spisak najčitanijih knjiga”- kaže učiteljica, Danijela Živković.

Prema rečima bibliotekarke, Elide Vučić, trenutno je aktuelna izložba najčitanijih knjiga. Deci su podeljeni stripovi koji im služe za opuštanje i zabavu, ali i knjige u zavisnosti od uzrasta.

“Za prvi razred tu su bajke i priče, u drugom razredu najviše vole da čitaju Jasminku Petović i knjigu Uz čitanje se raste, u trećem razredu zagonetke, Pipi Duga Čarapa, Doživljaji mačka Toše, a u četvrtom je najčitaniji Mali princ, knjiga koja se preporučuje deci i mogu da je čitaju zajedno sa odraslima kod kuće. Uradili smo neke citate i pouke iz Malog princa, pa i naša poruka glasi – “Čovek samo srcem dobro vidi, lepota se očima ne može sagledati”- rekla nam je, bibliotekarka u OŠ “8. septembar”, Elida Vučić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker