Obrazovanje

Međunarodni dan deteta – “Ne postoji ništa veće od dečje sreće”

Međunarodni dan deteta, koji se u mnogim zemljama obeležava 1. juna svake godine, ustanovljen je na Ženevskoj svetskoj konferenciji o dobrobiti dece 1925. godine, a zvanično usvojen u Međunarodnoj zajednici 1950. godine, uključujući i Republiku Srbiju. Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece, PU „Čika Jova Zmaj“ u Pirotu, odlučio je da od ove godine obeležava ovaj datum kao Dan dece, dečije igre i sreće, nasuprot nasilju.

Proslava Međunarodnog dana deteta je povod da se istakne i govori o dobrobiti dece, društvenoj brizi o njima, socijalnoj i porodičnoj zaštiti, zaštiti od raznoraznih zloupotreba, zanemarivanja, diskriminacije, zlostavljanja, kao i o različitim mehanizmima zaštite i podrške deci. Tim za zaštitu dece od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i svi učesnici u Vaspitno-obrazovnom radu u PU „Čika Jova Zmaj“, daju doprinos i angažuju se svakodnevno ukazujući na značaj zaštite dece od nasilja kroz preventivni rad i program, kao i na to, da svaki dan treba biti posvećen deci i njihovoj dobrobiti, jer „Ne postoji ništa veće od dečije sreće“.

Cilj manifestacije je da se organizuju druženja dece i da se skrene pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na to da svako dete zaslužuje jednaku šansu da bude srećno, zadovoljno, voljeno i sigurno, jer nema dobre zajednice i kvalitetnog društva bez srećne dece, saopštio je Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece PU “Čika Jova Zmaj” Pirot.

PU “Čika Jova Zmaj Pirot” obeležiće 1. jun, Međunarodni dan deteta, nizom prigodnih aktivnosti svih vrtića i vaspitnih grupa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker