Lokalna samouprava

Međunarodna naučna konferencija o razvoju i prekograničnoj saradnji u Pirotu

Međunarodna naučno-stručna konferencija „Regionalni razvoj i prekogranična saradnja“ organizovana je danas u velikoj sali Grada Pirota. Drugu po redu konferenciju organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) – Ogranak u Nišu, Grad Pirot, Privredna komora Pirot, Fakultet za menadžment Zaječar, Univerzitet Metropolitan i Fakultet za primenjenu ekologiju Futura Beograd. Konferenciji su prisustvovali između ostalih i direktor Svetske federacije slobodnih zona, direktor Luke Solun, predstavnici Ekonomskog fakulteta iz Niša i mnogi drugi značajni predavači. Prezentovana su ukupno 78 naučna rada od autora iz sedam zemalja. U svojstvu domaćina skup su pozdravili direktor Privredne komore Pirot dr Dragan Kostić i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. Oni su istakli veliku važnost ovog skupa koji se održava drugu godinu zaredom u Pirotu. Sastanku je prisustvovala i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Osnovni cilj Konferencije je da promoviše naučne radove zasnovane na aktuelnom stanju regionalnog razvoja, prekograničnoj saradnji, pružanju podrške novoj industrijalizaciji sa posebnim osvrtom na slobodne i specijalne ekonomske zone kao generatore privrednog razvoja.

Prof. dr Biljana Đorđević, prodekan Ekonomskog fakulteta u Nišu kazala je da je veoma značajno to što se skup na kome je tema prekogranična saradnja održava upravo u pograničnom regionu  – u Pirotu. Ona je dodala da će ova visokoobrazovna institucija koja ima veliko iskustvo u organizovanju naučnih konferencija dati svu moguću podršku i pomoć kako bi naučni skup u Pirotu u godinama koje dolaze imao što je moguće veći značaj.

Direktor Luke Solun, jedne od najznačajnijih luka u ovom delu Evrope, Sotiris Teofanis, kazao je da Slobodna zona Pirot sve više posluje preko Luke Solun, sve više robe se preko Solune transportuje u i iz Pirota. On je dodao da je siguran da će ovaj pionirski naučni skup doprineti da se protok robe preko Soluna poveća u narednim godinama.

Samir Hamruni, predsednik Svetske federacije slobodnih zona kazao je da nije slučajno u Srbiji, u Pirotu. 

-Mi imamo slobodne zone u 153 zemlje i globalna smo organizacija koja okuplja slobodne zone. Naše sedište je u Dubaiju. Nastojimo i da otvaramo regionalne kancelarije. U konkurenciji brojnih zemalja, odlučili smo da sedište za Jugoistočnu Evropu bude upravo u Srbiji. Zato sam ovde. U Pirot sam došao jer je jedan od strateških ciljeva naše organizacije kreiranje znanja o slobodnim zonama. Ovde sam da čujem i vidim šta je urađeno na ovom pitanju u ovom regionu. Takođe, tu sam i da predstavim rezultate trogodišnjeg istraživanja pod nazivom “Slobodna zona budućnosti”. Radi se o definiciji slobodne zone budućnosti i pokazaću indikatore kako vrednovati slobodne zone-kazao je Hamruni.

Prof. dr Ninoslav Stojadinović, iz niškog ogranka SANU kazao je da je niški ogranak SANU, nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg izdanja Konferencije, odlučio da ove godine bude i suorganizator ovog naučnog skupa.

-Kvalitet prve konferencije bio je prilično visok a ove godine, čini mi se, i po broju učesnika i po toj međunarodnoj komponenti, nivo je još viši u odnosu na prethodnu godinu-kazao je prof. dr Stojadinović.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo što se u Pirotu organizuje druga po redu međunarodna naučna konferencija koja za temu ima upravo prekograničnu saradnju.

-Velika je čast da možemo da budemo domaćini ovakvom naučnom skupu. To je potreba i realnost za Pirot i drago mi je da je konferencija izazvala veliko interesovanje i dosta pažnje u zemlji i inostranstvu. Tema lokalnog ekonomskog razvoja i uloga lokalne samouprave u lokalnom ekonomskom razvoju su teme koje su svuda interesantne pa i za Pirot-kazao je gradonačelnik Vasić.

Dr Dragan Kostić, predsednik Privredne komore Pirot kazao je da je interesovanje naučnih radnika za učešće na ovogodišnjoj konferenciji veliko.

-Imamo 78 naučna rada od toga je trećina iz inostranstva, iz sedam zemalja. Veoma smo zadovoljni, izlaganja obuhvataju mnogo različitih tema a svoj rad će izložiti i predsednik Svetske organizacije slobodnih zona, zatim direktor Luke Solun, tako da ćemo imati šta da čujemo-kazao je dr Kostić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker