Gradska hronika

Međunarodna naučna konferencija danas održana u Pirotu – Kako do još bolje prekogranične saradnje

Uz prisustvo velikog broja eminentnih naučnih radnika sa nekoliko srpskih univerziteta, kao i iz Aristotelovog univerziteta iz Grčke, Soluna, kao i Univerziteta za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju iz Sofije i mnogih drugih relevantnih institucija danas je održana prva Međunarodna naučna konferencija na temu Regionalni razvoj i prekogranična saradnja. Organizator konferencije je Ugovorna okružna privredna komora Pirot uz pomoć Gradske uprave Pirot, Univerziteta Metropolitan, Univerziteta Megatrend iz Zaječara. 

Predsednik UOPK Pirot dr Dragan Kostić kazao je da su danas na prvoj Konferenciji više od 90 autora sa 56 radova ukazali kako i šta treba da radimo u regionu kako bi bili uspešniji.

-Veoma sam zadovoljan posećenošću i nadam se da će zaključak ove konferencije biti šta nam je činiti u regionu kako bi nastavili da napredujemo. Čuli smo primere prekogranične saradnje sa Bugarskom, spremaju se novi programi i verujem da će se ovde roditi mnoge ideje za nove projekte. Cilj nam je da ovaj sastanak u neku ruke bude osnova za našu ideju da Ugovorna okružna ugovorna komora Pirot napravi strategiju za razvoj Jugoistočne Srbije-kazao je dr Kostić novinarima.

Skup je otvorio predsednik Gradske skupštine Pirota Milan Popović, a prisustvovala je i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Prof. dr Aristotelos Naniopulos, sa Aristotelovog univerziteta iz Soluna kazao je da je danas na Konferenciji prezentovao jedan važan projekat prekogranične saradnje između Grčke i Bugarske, tačnije između gradova Serez i Petrič. Ovi gradovi su šansu prepoznali i dobili 1.2 miliona evra od EU kako bi napuštene vojne kampove u pograničnim delovima pomenutih zemalja stavili u funkciju kulture kroz saradnju dva velika muzeja iz Sereza i Petriča.

Aristotelos Naniopulos, Aristotelov univerzitet Solun, Grčka

Da je organizacija ovako značajnog skupa, kakav se po prvi put organizuje u Pirotu odličan potez potvrdio je i akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik ogranka SANU u Nišu. On je dodao da Pirot ima odličnu poziciju kada je reč o programima prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i kazao da Pirot taj svoj strateški položaj za sada vrlo dobro koristi jer se realizuju brojni projekti iz pomenutog programa.

Nikolaj Conkov i Georgi Nikolov, iz Univerziteta za nacionalnu i svetsku ekonomiju iz Sofije kazali su novinarima da su teme Konferencije veoma interesantne i značajne za čitav region. 

-Teme nam daju pravce u kojima treba da razvijamo dalju privrednu saradnja između tri zemlje-kazali su profesori Conkov i Nikolov.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker