Gradska hronika

Med sa Stare planine na trpezama Nemaca

Članovi Udruženja pčelara “Stara planina” ove godine će na nemačko tržište izvesti između 10 i 15 tona prvoklasnog meda po odličnoj ceni od 3.7 evra po kilogramu, izjavila je za Pirotske vesti predsednica ovog udruženja Ljiljana Pejčić, koja je za med koji se proizvodi u Poljoprivrednom gazdinstvu Pejčić na poslednjem Sajmu etno-hrane i pića dobila veliko priznanje- diplomu za robnu marku iz Srbije-staroplaninski med.

Po njenim rečima, ovo udruženje ima pedesetak članova.

-Nemcima je interesantan naš bagremov med, koji je “lakši”, iako je livadski med sa Stare planine izuzetnog kvalitetan pre svega zbog ogromnog broja vrsta lekovitog biljana našoj planini. Naše gazdinstvo ima preko 200 košnica u okolini Gostuše, u srcu Stare planine, ali i u okolini Vraništa i na još par lokacija. Posao je izuzetno zahtevan i naporana, zahteva konstatno usavršavanje i ogromno iskustvo, ali se mi trudimo i uspevamo da od pčelarstva ostvarimo egzistenciju jer ni ja ni suprug nigde ne radimo. Suprug je čak ostavio “Tigar” i solidnu platu kako bi se posvetio pčelarstvu-kaže Pejčićeva.

_DSC2021_resize

Po njenim rečima, sve veći broj ljudi u Pirotu se opredeljuje za bavljenje pčelarstvom.
-Sa lokalnom samoupravom imamo odličnu saradnju a i država je od ove godine donela dve veoma dobre uredbe za  nas pčelare pa su subvencije za pčelare povećane a država vraća i 50 posto novca investiranog u nabavku nove opreme za pčelarstvo, što je takođe od velikog značaja-kaže Pejčićeva.
_DSC2012_resize

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker