Sport

MAXBETSPORT: ČUVARI KOŠARKAŠKE VATRE KK Pirot: Za budućnost košarke ne treba da brinemo… Mnogo veće zemlje nemaju igrače kao mi

Na izuzetno posećenom portalu Maxbetsport objavljena je priča o KK Pirotu, klubu u kome je ponikao aktuelni selektor Srbije u košarci i legenda srpske i svetske košarke Svetislav Kari Pešić. U tekstu autora Matije Tepavčevića navodi se da je KK Pirot jedan od “čuvara košarkaške vatre” u Srbiji, što je i naziv serijala tekstova o košarkaškim centrima Srbije, objavljenom na pomenutom portalu.

KK Pirot osnovan je 1952. godine, a najveći uspesi kluba napravljeni su 1955. godine kada se klub plasirao u četvrtfinale Kupa Jugoslavije i 1967. kada su Piroćanci postali prvaci Srbije.

TRENERI SU SE PROMENILI VIŠE OD DECE

Naš sagovornik bio Vladimir Jovanović, trener juniora KK Pirot i koordinator rada za sve selekcije u klubu. Po mišljenju našeg sagovornika promenile su se mnoge stvari u košarci, od trenera pa sve do dece.

– Uslovi rada su se mnogo poboljšali, deca imaju bolje uslove za napredak. Košarka se generalno promenila i ubrzala se igra sa mladim igračima pa oni moraju mnogo da brinu o svom telu. Treneru su se promenili više od dece, jer kod dece koja vole košarku te emociju ostaju. Pitanje je da li oni dobijaju adekvatan trening prilagođen njihovom uzrastu. Potrebno je da se deca dobro selektiraju – kaže Vladimir Jovanović na početku razgovora za naš portal.

Tokom razgovora sa mnogim trenerima i ljudima iz košarke, videli smo da roditelji umaju da budu veliki problem deci u današnjem sportu. Roditelji često znaju da budu ambiciozniji od same dece, a poverenja u trenere imaju sve manje.

– Uvek treba da se obave razgovori sa roditeljima i da se drži distanca sa njima. Roditeljima mora da bude jasno da oni ako zaista puste dete da se bave time moraju da imaju poverenja u trenere – objašnjava Vladimir.

Najosetljiviji period svakog igrača je prelazak iz juniora u prvim tim. Tada nema mesta za sve igrače i veliki broj njih prestaje da se bavi košarkom.

Najveći propust u našoj organizaciji je što nema jasnog plana šta posle juniorskog uzrasta i tu mnoga deca ne dobijaju pravu šansu. U prošlosti smo imali puno mladih timova koji su igrali zvanična takmičenja u nižim rangovima i tu se praktično pravili igrači u narednih nekoliko godina, do 20,21. godine. Deca se razočaraju jer treniraju prethodnih šest, sedam godina i onda odjednom za njih nema mesta.

SRBIJA ĆE DA SE BORI ZA MEDALJU

Najveća igračka legenda kluba je Mile Jovanović Širac, a najzvučnije ime definitivno selektor Srbije Svetislav Kari Pešić. Svi u Pirotu su svim srcem uz našu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu od koje imaju velika očekivanja.

– Mislim da ćemo da se borimo za medalju. Mislim da ćemo tek da pokažemo pravo licu u nastavku prvenstva. Drago mi je što se ukrštamo sa Italijom, oni su nas dobijali nekim spletom okolnosti, ali ovo je sada neka druga ekipa, neko drugo prvenstvo. Vidim nas u polufinalu, a kasnije je sve moguće. 

Svaki razgovor smo završili istim pitanje, pa i ovaj sa predstavnikom KK Pirot. Kakva je budućnost srpske košarke?

– Klubovi moraju da podignu trenere mlađih kategorija na viši nivo. Imamo kapicete, imamo uslove, moraju da postaje jasni planovi programa i da se vodi računa koji trenere sa kojim ekipama rade. Budućnost ćemo uvek da imamo dobru. Smanjuje nam se baza, imamo dosta i drugih sportova i moramo da računa brigu o svakom pojedincu. Ne možemo da promenimo broj ljudi u Srbiji, ali činjenica i da zemlje koje imaju mnogo više stanovništva nemaju igrače kakve mi imamo. Potrebna je individualizacija, posebna pažnja svakome i za budućnost ne treba da brinemo – zaključio je Vladimir Jovanović.

Tekst autora Matije Tepavčevića preuzet sa portala Maxbetsport.rs

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker