Lokalna samouprava

Master studentkinja iz Španije na stručnoj praksi u Pirotu: Zavolela sam grad i osećam se kao kod kuće

Prema programu “Global Training Grant” grad Pirot je, kao jedan od gradova u mreži Mišelinovih gradova, od sredine januara domaćin master studentkinje, iz grada Vitoria – Gasteiz u Španiji, Kinnari Ladron de Guevara Ortiz de Urbina. Poreklom je iz Indije, a kao dvanaestogodišnja devojčica je usvojena i svoj život nastavila u Španiji, gde je završila studije političkih nauka. Kinari će u Pirotu provesti šest meseci sa ciljem da se, pored ostalog, upozna sa funkcionisanjem lokalne samouprave, našom kulturom, socijalnim i drugim aspektima života dece i mladih. Svoje aktivnosti, ili stručnu praksu, obavlja u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj Pirot.

Do saradnje je došlo tako što je obavljeno nekoliko intervjua sa studentima koji mogu biti na stručnoj praksi u Pirotu. Kinari je ocenjena najvišom ocenom i sada je u Pirotu, kaže, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pirota, Marija Đošić.

“Ona je politikolog, završila je taj fakultet i veoma je aktivna u sferi socijalne zaštite. Aktivno se bavi volonterizmom, što je jako popularno u njenoj zemlji i neko je ko dolazi iz multikulturalne sredine. Mnogo je segmenata na kojima možemo da poradimo, da prenesemo pozitivna iskustva i da njoj, koja želi da se usavršava, prenesemo iskustva zemlje koja je u predpristupnoj fazi članstvu u Evropskoj uniji, kako se mi odnosimo prema nekim novinama koja pravila Evropske unije diktiraju, koja su naša interesovanja, programi i projekti koje mi realizujemo u okviru evropskih fondova. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu budemo veoma aktivni i da joj izađemo u susret kako bi što više doprinela razvoju lokalne zajednice” –  izjavila je Marija Đošić.

Kinari kaže da je mnogo zavolela Pirot i da se posle samo dve nedelje boravka u gradu oseća kao kod kuće. Pored ostalih aktivnosti kojima je okupirana izrazila je želju da podučava učenike pirotskih škola, koji dobro poznaju engleski, osnovama španskog jezika, i ta ideja naišla je na odličan prijem.

“Moje ime je Kinari, iz Španije sam. Došla sam u Pirot kako bih učestvovala u globalnom trening programu koji za cilj ima pomoć diplomiranim univerzitetskim studentima. Završila sam studije političkih nauka prošle godine na Baskijskom univerzitetu. Odlučila sam se da dođem u Srbiju jer nisam gotovo ništa znala o vašoj zemlji, a kada sam pročitala zahteve za posao videla sam da se uklapam, jer imam iskustva u saradnji i volim nove sredine. Cilj mi je da upoznam nove ljude, da kroz rad upoznam kulturu, ljude, kuhinju ovde u vašem gradu. Nadam se da ću imati dovoljno vremena da upoznam kulturu vaše zemlje, ali pre svega da unapredim svoje veštine, kako bih lakše našla bolji posao kada se budem vratila u moju zemlju. Sviđa mi se Pirot mnogo, sviđaju mi se planine, reke, priroda, ne sviđa mi se klima i vreme. Nadam se da ću uživati u ovom gradu koji sam već zavolela i osećam se kao da sam kod kuće zahvaljujući izuzetnim ljudima sa kojima sarađujem, poput Marije, Jovane i drugih, i kojima sam veoma zahvalna na srdačnosti i gostoprimstvu”- rekla je za Pirotske vesti Kinari.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker