Gradska hronika

Marija Vasić: “Roditelji moraju da kontrolišu medijske sadržaje koje njihova deca konzumiraju”

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad,  govori o uticaju medija na decu i mlade kao i o odgovornosti roditelja koji bi trebalo da kontrolišu konzumiranje odrežđenih sadržaja koji mogu štetno da utiču na mlađu populaciju. U kriznim situacijama, kada se u medijima necenzurisano plasiraju uznemiravajući sadržaji, važno je zaštititi decu i ponuditi im sadržaje koji mogu imati pozitivan uticaj.  

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad, kaže da je  uticaj medija veoma važan a naročiti pozitivan uticaj koji medija koji mogu imati ukoliko plasiraju  sadržaje edukativnog karaktera. „Kada postoje mediji koji plasiraju nasilje, nedozvoljene sadržaje, koji plasiraju emisije za koje kažemo da ih treba zabraniti, to ima negativan uticaj na decu. Mi nemamo tu moć da zabranimo nešto ali možemo da utičemo na našu decu na to koje će sadržaje gledati. Mi smo tu moć izgubili, moć uticaja na našu decu da im prezentujemo pozitivne primere“ – rekla je Vasićeva.

Ona podseća da postoje brojni mediji koji prezentuju pozitivne sadržajei koje  deca ne gledaju zato što ih odrasli nisu usmerili. Deca ne čitaju informacije o uspesima učenika koji postižu zapažene rezultate na takmičenjima ali  se konzumiraju vesti koje se plasiraju sa uznemiravajućim saadržajima i fotografijama, prozivanje  imenom i prezimenom i fotografijama onih o kojima se piše.  „Svi znaju ko je i šta učinio, kako i na koji način dok još nadležni organi i institucije nisu odradile svoj posao, odmah je stigmatizovana porodica, dete ukoliko je reč o maloletnicima a ujedno se na taj način smanjuje mogućnost preventivnog delovanja“ – rekla je Vasićeva.

„Iz ovog primera, koji je nažalost veoma drastičan, koji je potresao sve nas i kao roditelje i kao profesionalce i kao ljude pre svega, moramo mnogo pouka da izvučemo i da vidimo šta je to što nama kao društvu fali, šta je to što nam fali kao pojedincima i na čemu bismo trebali da poradimo da naša deca ne propadaju kroz rupe sistema, već da te rupe stegnemo. Sve nas je manje a mi ne možemo ni ovu decu da sačuvamo i da od njih napravimo ljude koji bi sutra trebalo da nas leče, da budu neko ko će da nas obrazuje, da nas edukuje“ – poručila je direktorka Centra za socijalni rad Pirot, Marija Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker