Gradska hronika

Marija Vasić: “Maloletnička delinkvencija signal da porodica ne funkcioniše i da je potrebna intervencija institucija”

Prema podacima Centra za socijalni rad Pirot, od 2019. godine do sada, broj maloletnika, izvršilaca krivičnih dela  kreće se od 40 do 70 godišnje. Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad, kaže, da se taj broj drži pod kontrolom, maloletni prestupnici imaju  izrečenu određenu vaspitnu meru i sa njima rade stručnjaci Centra. U saradnji sa Policijskom upravom,  Centar za socijalni rad blagovremeno dobija podatke i obaveštenja o  krivičnim delima  i ponašanju maloletnika koji dobijaju  psihosocijalnu pomoć i podršku.

„Svako izvršenje krivičnog dela od strane maloletnog lica  je signal za nas da sa tom porodicom treba ozbiljno poraditi“ – kaže Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad. U Pirotu je mali  broj dece koja vrše situaciona krivična dela i to može da signalizira na neki problem u porodici ali kada nema hroniciteta, kada nema učestalosti i recidiva onda je to situaciono krivično delo i uglavnom je u tim porodicama stabilna porodična atmosfera. Međutim, kada neko u kontinuitetu vrši krivična dela kada je u recidivu, onda je to ozbiljan signal svim institucijama koje se time bave da mora  ozbiljno da se radi sa porodicom, da nešto u porodici ne funkcioniše, kaže Vasićeva.

Direktorka Centra ističe da su resursi ograničeni, pre svega zbog nedovoljnog broj stručnih radnika Centra za socijalni rad, koji je od uvođenja zabrane zapošljavanja ostao na nivou od 2017. godine, što utiče na  obavljanje preventivnih aktivnosti.   Vasićeva naglašava da je  proaktivni pristup jako bitan i da je potrebno da institucije idu u susret građanima. „Na žalost, takva je situacija da sada reagujemo nakon obaveštenja iako su  preventivni, proaktivni programi veoma bitni jer doprinose detekciji problema i otklanjanju mogućih rizika“ – rekla je, Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker