Gradska hronika

Marija Vasić, direktorka CZSR: “Porodica i institucije na istom zadatku kako bi nam deca rasla u okruženju bez nasilja”

Tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koja je žestoko pogodila celu Srbiju, događaj je koji će nas, nažalost, podsetiti da se zapitamo koliko mi ulažemo i koliko svojim primerom, pokazujemo našoj deci kako bi trebalo da se ponašaju, kaže direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić. Ona ističe da je krajnje vreme da se, porodice, vaspitno obrazovne institucije i svi drugi koji se bave decom, okrenu pravim  vrednostima i preventivnim aktivnostima kako bi se pomoglo deci da odrastaju u okruženju bez nasilja.

„Davno smo zaboravili osnovne vrednosti, da je ljudski život osnovna vrednost koju treba negovati. Nažalost, nenasilna komunikacija dobila je drugi oblik, empatija takođe dobija drugi oblik. Mi moramo da se vratimo tradicionalnim vrednostima, porodici a pre svega obrazovanju naše dece i vaspitanju  kako mi njih učimo da budu dobri ljudi i kako sopstvenim primerima utičemo na to kakvi će oni postati ljudi“ – kaže direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić.

Ona ističe i da je velika uloga  profesionalaca koji se time bave da ukažu deci kako se koriste savremene tehnologije, kako se koristi internet, kako se primaju određene vesti koje znaju da budu neprijatne, koje se često  plasiraju neprimereno i kako  da se deca nose sa tim. „Često smo svedoci da ni mi, odrasli, ne možemo da se nosimo sa vestima koje imaju dozu nasilja koje su prezentovane sa terminima koji su ndopustivi, vesti koje izazivaju paniku. Sve je to opomena za nas, da naša deca mnogo drugačije preživljavaju i doživljavaju ovo što se događa oko nas. Drugačije doživljavaju školu nego što bi možda trebalo. Tu su zato prosvetni radnici, tu smo svi mi da na jedan organizovan način pomognemo našoj deci da prevaziđu sve ove okolnosti koje nosi savremena tehnologija i savremen način života“ – kaže Vasićeva.

Ona ističe da roditelji greše kada svojoj deci nameću očekivanja da ona moraju da budu najbolja, da budu neko sa kim ćemo se roditelji ponositi i da se deci mora  ukazati na to na koji način da se nose sa svim očekivanjima koja odrasli  od njih imaju.

„Naše je da im organizujemo život, na jedan dobar način do onog momenta dok smo u mogućnosti da to učinimo, tu pre svega mislim na porodicu, na školu, na institucije koje se bave decom. Veoma je bitna preventiva i proaktivni pristup, time treba da se bave institucije a svi mi i kao roditelji i kao neko ko se profesionalno bavi ovakvim problemima trebali bismo da donesemo odluke koje će biti u skladu sa interesovanjem, godinama i ponašanjem naše dece“ – zaključila je direktorka Centra za socijalni rad, Marija Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker