Manastir Sveti Jovan Bogoslov obeležio manastirsku slavu

Jedna od najvećih svetinja u ovom delu Srbije, srednjovekovni manastir Svetog Jovana Bogoslova, u narodu poznatiji kao Poganovski manastir, obeležio je danas svoju krsnu slavu – Svetog Jovana Bogoslova. Obeležavanje slave uveličao je svojim prisustvom i vladika niški Arsenije. Na prigodnoj svečanosti vladika Arsenije i starešina manastira Mardarije predali su kolačarstvo nad manastirskom slavom za narednu godinu gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću.

Kako je Vasić izjavio Pirotskim vestima, velika je čast biti kolačar slave za narednu godinu, s obzirom da je reč o manastiru koji je pravo versko, kulturno i istorijsko blago Pirota i okoline.

Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov rodio se u ribarskoj porodici, sin ribara Zavedeja i majke Salomije. Za njega se kaže da je bio omiljen učenik Isusa Hrista. Nakon Hristovog raspeća odlazi u Efes, jer je silaskog Svetog Duha na apostole, dobio zadatak da u Efesu širi Hristovu veru. Tamo je preobratio mnoge ljude u hrišćanstvo iako je bivao proganjan, ponižavan i mučen.  Upravo za vreme svog progona, koje je proveo na ostrvu Patmos napisao je Jevanđelje i Otkrovenje.

 

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar