Gradska hronika

,,Mame koje imaju podršku duže doje” – Radionica o značaju dojenja

U  okviru Svetske nedelje dojenja Udruženje građana  Roditelj Pirot organizovalo je predavanje  o značaju dojenja. Radionica ,,Mame koje imaju podršku duže doje”, održana je  u holu Doma kulture a tema ovogodišnjeg predavanja bila je “Upotreba lekova u periodu dojenja”.  Sastavni deo ove manifestacije je i tradicionalna Puzijada  koja se održava  večaras od 19 sati na Trgu ispred Doma kulture. Projekat se realizuje u sklopu Lokalnog plana akcija za decu pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Majka, Irena Igić je sa svojom četrnaestomesečnom bebom došla da sa drugim mamama razmeni iskustva o dojenju.  Ona kaže da je u početku bilo naporno ali da je dojenje sada  jedno od njenih najlepših iskustava i najveće uživanje zanju I njenu  bebu. Iako njena beba hoda i počinje da priča ona je još uvek doji.

Cilja ovakvih radionica je da se mame povežu i da razmene iskustva. Svake godine tema predavanja je različita a ove godine to je “Upotreba lekova u periodu dojenja” kako bi se skrenula pažnja na to koje lekove majke mogu da koriste u period dojenja a koje ne. “Za pojdine grupe lekova treba obratiti pažnju na neželjena dejstva  I uticaj koji imaju na bebe” – kaže Marija Petković, farmaceutski tehničar.

Ona ističe da je svim majkama potrebna podrška da duže doje svoje bebe. Preporuka je da to bude najmanje 6 mseci ali se preporučuje i do druge godine. “Na ovim radionicama sam primetila da mame uglavnom doje oko 10 meseci. Najčešće prestaju zbog povratka na posao ali UG Roditelj ističu da je to nešto što može da se uskladi i da ne bi trebalo prekidati dojenje zbog posla.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker