Gradska hronika

Mali Matija Pešić inspiraciju za svoja umetnička dela nalazi u netaknutoj prirodi

Učenik 7. razreda OŠ “Sveti Sava” Matija Pešić, koji raste u sedmočlanoj porodici, ima jedinstven hobi, bar za njegov uzrast, od materijala koji nađe u netaknutoj prirodi Stare planine, pravi jedinstven umetnički nakit. Matija za Pirotske vesti kaže da, osim materijala, na Staroj planini nalazi i inspiraciju za neverovatan nakit koga pravi.

Matija veruje da je osećaj za umetnost dar od Boga, ali svakako može da bude i genetsko nasleđe od roditelja.

-Imao sam tu sreću da odrastam pored roditelja koji su i sami umetnici, pa zato mogu da kažem da se umetnošću bavim od onog trenutka kada sam počeo svesno da posmatram roditelje kako slikaju na platnu, drvetu i po zidovima, kako rade sa glinom i drvetom, prave skulpture od papirne kaše i još puno toga. Rođen sam 30. januara 2005. u Pirotu, gde i danas živim, kao najstarije dete u sedmočlanoj porodici. Pirot je jako lep i zanimljiv grad, ali je priroda koja ga okružuje zaista čudesna. Obožavam da šetam netaknutom prirodom Stare Planine, gde sakupljam materijal i inspiraciju za svoje radove. Idem u 7. razred OŠ ” Sv. Sava” i mogu slobodno da kažem da je to najbolja škola u Pirotu, naročito od kada je ušla u program ” Eko škola Srbije”. Ali, na moju veliku žalost, ja u školi nemam nijednog drugara, jer moji vršnjaci nemaju baš mnogo razumevanja za to čime se bavim i kakvo sam dete. Uglavnom odmore provodim sam, naslonjen na zid hodnika, i to mi zaista mnogo smeta, ali, nadam se, svakog dana, da će se to promeniti, priča Matija i dodaje:
-Moji roditelji u potpunosti podržavaju moj rad, fotografišu sve moje proizvode, pomažu mi oko facebook stranice Matija’s DayDream, a pomažu mi i u završnoj fazi svega što pravim, kako bi proizvodi bili kvalitetni i trajni, jer ih pravim za prodaju preko interneta-kaže Matija.

  Osim nakita, on se u slobodno vreme  bavi i crtanjem stripova, pirografijom, pravi i futrole za mobilne telefone i druge predmete.

Matija za svojim radnim stolom

U radu najčešće koristim drvo, kožu, veštačku kožu, kamenčiće i poludrago kamenje, polimer glinu, školjke, razne vrste žica itd.

fotografije – lična arhiva porodice Pešić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker