Lokalna samouprava

Mali Jerusalim proslavio Veliku Gospojinu

Obeležavanje gradske slave – Velike Gospojine, počelo je liturgijom u Tijabarskoj crvi, gde je kolačarstvo za ovu godinu preuzela dr Marina Đorđević. Nakon liturgije, veliki broj okupljenih vernika formirao je litije koje su centralnim gradskim ulicama krenule ka zgradi Gradske uprave Pirot, gde je prerezan slavski kolač i prisutnima se obratio vladika Arsenije čestitajući Piroćancima slavu – Veliku Gospojinu. Proslavi gradske slave prisustvovao je i komandant Kopnene vojske – general Milosav Simović, dok je u litiji učestvovao i vojni orkestar, kao i predstavnici Policijske uprave Pirot, Vatrogasno-spasilačke brigade, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva i mladi pirotskih sportisti iz brojnih klubova.

-Današnji dan je zapravo drugo vaskrsenje koje ove godine slavimo. Prvo je Vaskrsenje Hristovo, a ovo je vaskrsenje njegove božanske majke-poručio je vladika niški Arsenije. On je uručio gramate gradonačelniku Vladanu  Vasiću, predsedniku Crkvene opštine Pirot Draganu Krasiću i direktoru Sportskog centra Pirot Nenadu Đorđeviću.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Vasić čestitao je svim Piroćancima gradsku slavu.

-Da nas štiti kao što nas je i do sad štitila. Veoma sam ponosan i srećan zbog nagrade. Još jednu slavu smo proslavili dostojanstveno i lepo. Ova 2023. godina ima nekoliko bitnih datuma. Jedan je – 100 godina od izgradnje Keja. Ove godine smo otvorili jedno od najvećih kupališta u celoj Srbiji. Novim đacima prvacima, a ima ih 29 više nego prošle godine, želim uspešnu školsku godinu i da svi u miru i zdravu i sreći dočekamo sledeću gradsku slavu – poručio je gradonačelnik Vasić.

foto Aleksa Cakić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker