Lokalna samouprava

Mali Jerusalim dobija novu relikviju – restaurisana i druga trećina IKONOSTASA u Pazarskoj crkvi

Hram rođenja Hristovog, centralni gradski hram, ili Pazarska crkva, kako je poznatija među Piroćancima, dobija novu-staru neprocenjivu relikviju. Ovih dana završena je montaža drugog, od ukupno tri segmenta ikonostasa neprocenjive vrednosti, koga stručnjaci smatraju jednim od najlepših i najvrednijih u zemlji. Ikonostas je pravljen u periodu od 1844. do 1849. godine, radilo ga je više umetničkih radionica što mu daje posebnu umetničku vrednost, a najviše traga ostavili su majstori čuvene Samokovske škole, kaže restaurator Aleksandar Cvijetinović, iz Narodnog muzeja u Beogradu.

 

Ostala jedna trećina posla – takozvana prva zona, koja je i najteža jer je pretrpela najviše oštećenja, pa će to biti i najskuplja faza posla

Predsednik Crkvene opštine Pirot Dragan Krasić kaže za PV da je reč o izuzetno značajnom poslu koji se radi jednom u nekoliko stotina godina.

-Osećaj je zaista neverovatan. Dve trećine ikonostasa širine 14 metara i visine pet metara je već restaurirano i izgleda zaista neverovatno. Ostala je ta prva zona, koja je imala najviše oštećenja, a pritom, stradala je i u požaru krajem 19. veka, što posebno otežava posao. Ovo će biti ujedno i najskuplja faza rekonstrukcije jer će nam za završetak posla trebati više od 10 miliona dinara. To je ogroman novac pa će nam sada, više nego ikada, trebati pomoć svih. Gradska uprava od početka je uključena u ovaj posao, tako će biti i ovoga puta, ali će nam trebati pomoć i privrednika, preduzetnika, svih koji žele da nam pomognu da završimo posao i da Pirot dobije ikonostas neverovatne umetničke vrednosti-kaže Krasić.

Restauracija ikonostasa počela je 2021. godine i po planu, treba da bude završena do kraja naredne godine.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker