Reportaža

Malezijska maratonka na “Putevima svile Marka Pola”

Malezijska maratonka Subaida Nasir, na svom putu od Pekinga do Venecije u Italiji, koji trči kako bi apelovala na mir u svetu, danas je prošla i kroz Pirot gde se zadržala kako bi se okrepila na ovom veoma zahtevnom poduhvatu.

ACA_7459_resize

Kako je Subaida izjavila Pirotskim vestima, ona se uputila na trkačku turu dugačku 3.333 kilometara kroz 12 zemalja sa misijom da planetom prenese poruku mira. Za ovaj podruhvat malezijskoj maratonki će trebati više od dva meseca.

“Tura je dugačka 3.333 kilometara. Svakoga dana prelazim po 50 kilometara, po 25 kilometara ujutru i popodne. Tura se, ne bez razloga zove “Putevima svile Marka Pola”, jer trčim upravo putem kojim je Marko Polo putovao, od Pekinga do Venecije. Prošla sam Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tursku, Iran, Bugarsku, sada sam u Srbiji i nastavljam dalje preko Hrvatske, Slovenije da bi došla na odredište-Veneciju 3. juna. U Srbiji ću boraviti pet dana. U Pirotu sam izuzetno primljena. Probala sam čak i lokalne specijalitete, a oduševio me je narod, jer su me svi prolaznici pozdravljali, ljudi su veoma srdačni i moji utisci su zaista izuzetno pozitivni”, kazala je Subaida.

ACA_7471_resize

Nju je u Pirotu dočekao i predstavnik ambasade Malezije u Srbiji Saša Jovanović koji se Piroćancima zahvalio na gostoprimstvu na koje je naišla delegacija koja prati atletičarku duž celog njenog putešestvija.

“Veliko nam je zadovoljstvo da budemo u Pirotu da podržimo akciju trčanja “Putem svile” malezijske maratonske koja je rutu od Pekinga do Italije na kratko prekinula u Pirotu. Cela akcija je zamišljena kao trčanje rutom Marka Pola, od Pekinga do Venecije. Kroz Srbiju će Subaida pretrčati oko 200 kilometara, neće moći više iz razumljivih razloga zbog nepogoda koje su pogodile zemlju. Želim da se zahvalim svima u Pirotu, opštinskoj vlasti, policiji, bolnici i Turističkoj organizaciji Pirot koja nam je priredila prelep prijem”, kazao je Jovanović.

 

ACA_7501_resize

Veliki broj lokalnih specijaliteta za goste iz Malezije juče su pripremile vredne domaćice iz Udruženja “Temštanka”.

Subaidu su rano jutros na put ka Beogradu ispratili pirotski sportisti i atletičari koji su kratko vreme proveli trčeći zajedno sa ovom četrdesetjednogodišnjom maratonkom.

Ova maratonka je poznata i po turi od 1.111 kilometara preko pustinje Sahare, ali ture od 2.000 kilometara koju je pretrčala 2004. godine kako bi prikupila novac u borbi protiv raka.

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Citat: ”Veliki broj lokalnih specijaliteta za goste iz Malezije juče su pripremile vredne domaćice iz Udruženja “Temštanka”.”
    Pa sada neka kažu da su piroćanci ”cicije”, obišla pola sveta a kod nas su je najbolje ugostili. Kako kaže stara narodna izreka ”kod siromaha se čovek najede a kod gazde ostane gladan”. Ovako se reprezentuje svoj kraj, svaka čast svima koji su učestvovali u tome.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker