Lokalna samouprava

Mala Jovana – prva beba rođena u Pirotu u 2020. godini. Jutros rođene dve bebe u pirotskom porodilištu

U Pirotu su drugog dana 2020. godine, tačnije jutros, rođene prve bebe u novoj godini. Jutros su rođene dve bebe, a prva beba rođena u 2020. godini je devojčica – Jovana Jovanović, od majke Ivane i oca Jovana. U pirotskom porodilištu, za razliku od prošle godine kada je bilo veoma malo beba, trenutno ima deset beba. U Pirotu je u 2019. godini rođeno 377 beba, što je 14 beba manje nego 2018. godine. 

Danas su, po tradiciji, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić obišli pirotsko porodilište i bebama koje su trenutno na ovom odeljenju uručili prigodne poklone. Poklone je dobilo ukupno deset beba, što je najveći broj beba u ovom periodu poslednjih godina, ipak, prošle godine rođeno je neznatno manje beba nego 2018. godine u Pirotu, dok je u ostalim opštinama Pirotskog okruga rođeno neznatno više beba. U Pirotu je rođeno 14 beba manje, u Babušnici 9 beba više, u Beloj Palanci jedna beba više i u Dimitrovgradu pet beba više. 

-Meni je najlepši događaj prošle godine bio kada sam primio decu koja su se u Pirotu rodila iz vantelesne oplodnje, ali raduje i današnja slika iz porodilišta, gde ima mnogo više beba nego ranijih godina. Ima deset beba a nadam se da će ih tokom godine imati mnogo. Mi se trudimo i što se tiče pomoći u materijalnom smislu za naše majke, da stvaramo uslove da deca dobro odrastaju, idu u dobre vrtiće i škole, a sada smo saznali da porodilištu nedostaje nešto od opreme i to ćemo pomoći. Odeljenje je ovde poprilično dobro, uslovi su odlični i mi pozivamo mlade roditelje da rađaju decu, to nam je nasušno potrebno i Srbiji i Pirotu-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Direktor Vodovoda Zoran Nikolić kazao je da je nizak natalitet problem zemlje i da svi treba zajedno da radimo na dugoročnoj strategiji za rešavanje ovog problema.

-Mi ćemo kao i lokalna samouprava pomagati da uslovi ovde budu što je moguće bolji-kazao je direktor Nikolić.

Pirotsko porodilište najbolje ocenjeno porodilište na Jugu Srbije

U velikoj anketi sajta Bebac pirotsko porodilište mame su ocenile za jedno od najboljih porodilišta na Jugu Srbije.

-Mi smo pre dve godine već dobili jednu plaketu od Bebca, a sada smo ponovo izabrani za jedno od najboljih porodilišta na Jugu Srbije. To je za nas velika stimulacija za dalji rad. U opremu je uloženo dosta, Grad Pirot i Ministarstvo zdravlja su dosta pomogli. Prosek starosti opreme na porodilištu je između tri i pet godina što su evropski standardi. Ono što ostaje, jeste da rešimo probleme uslova porodilja, mi smo ove godine renovirali još dva sanitarna čvora, tako da sada imamo četiri renovirana sanitarna čvora, a krajem 2018. godine iz projekta Prekogranične saradnje sa Centrom za socijalni rad u Pirotu nabavili smo sve nove krevece za novorođenčad-kazao je direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović.

Načelnik Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo dr Vladan Đurov kazao je da je, kada je o statistici reč, rođeno neznatno beba manje u Pirotu u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

-Jedna od bitnih razlika u odnosu na prethodnih period je da u 2019. godini nije bilo porođaja migranata i nije bilo porođaja sa strane-kazao je dr Đurov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker