Korona virus

Maksimalan broj lekarskih ekipa u covid ambulantama u Pirotu

Ove nedelje zabeležen je izuzetno veliki broj pacijenata koji su zatražili pomoć lekara u covid ambulantama u Pirotu. Sudeći po brojkama, čak 450 pacijenata bilo je u jednom danu u Covid ambulanti u Tijabari, ova nedelja jedna je od najtežih od početka epidemije izazvane korona virusom. Pritisak na lekarske ekipe pirotskog Doma zdravlja je izuzetno veliki, tako da je angažovan maksimalan broj lekarskih ekipa. Na sreću, u Covid ambulanti za odrasle nema odsutnih lekara, ali je teža kadrovska situacija u Covid ambulanti za decu, gde je, takođe, povećan broj pacijenata.

Najnoviji epidemijski talas je u uzlaznoj liniji kaže, direktor Doma zdravlja Pirot, dr Radovan Ilić. Teško je dati ocenu kada se može očekivati vrh epidemijskog talasa, ali je činjenica da je ove nedelje došlo do eskalacije broja obolelih.

“Početak ove nedelje je bio vrlo karakterističan, jer smo u odnosu na prethodnu nedelju odjednom dobili veliki broj pacijenata i morali smo tokom samog dana da korigujemo organizaciju rada Covid ambulante i tako je nastavljeno tokom nedelje. Na jučerašnji dan u Covid ambulanti u Tijabari imali smo oko 450 pacijenata, a u dečjoj skoro 200. Ovo su velike cifre u odnosu na raspoloživi prostorni i ljudski kadar. Ovo je gornja granica koju možemo smatrati granicom održivosti. Pre svega, u Covid ambulanti za odrasle maksimalno smo povećali broj medicinskih timova i sada radi 12 medicinskih ekipa, a u dečjoj od 4 medicinska tima od danas povećavamo u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, jer u pedijatriji imamo osipanje kadra zbog covid – a, tamo su tri lekara odsutna. Ukoliko bude potrebno sve medicinske timove ćemo usmeriti prema Covid ambulanti, uz minimum za preventivno zbrinjavanje najmlađih pacijenata u Savetovalištu za odojčad i za Bolnicu”- izjavio je dr Ilić.

Ono što donekle ohrabruje jeste činjenica da je juče bio veći broj kontrolnih pregleda u Covid ambulanti u Tijabari u odnosu na prve, ali je teško očekivati da broj pregleda bude manji od 400 i narednih dana. Dr Ilić kaže da je zabrinut za rad pedijatrije ukoliko se pogorša epidemijska situacija u mlađoj populaciji.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker