Sport

Luka Vasić nastavio košarkaško usavršavanje u SAD

Juniorski reprezentativac Srbije i prvotimac KK”Pirot” Luka Vasić je već mesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama gde je nastavio školovanje i dalje košarkaško usavršavanje.

4-luka-u-avonu

Luka Vasić, i dalje član našeg kluba, već mesec dana pohađa privatnu srednju školu Avon Old Farms u mestu Avon. Škola je udaljena 15 km od Hartforda, glavnog grada američke savezne države Konektikat. U pitanju je istocna obala Amerike, 160 km od Bostona i 180 km od Nju Jorka. Avon Old Farms je prestižna muška škola koja je osnovana 1927.god, broji oko 400 đaka i rangirana u 100 najboljih u celoj Americi. Pored toga što je vrhunska obrazovna institucija škola je poznata i po svom sportskom programu koji obuhvata 16 najpopularnijih sportova u SAD. Košarkaski tim se takmiči u prestižnoj ligi Osnivača.

5-luka-vasic-4-perioda

Sa Lukom je u školi i naš kadetski reprezentativac Filip Petrušev, koji je dosao iz Španije gde je igrao za Laboral Kuću. Po zavrsetku ove škole Luka će nastaviti svoje školovanje i igranje košarke na Univerzitetu Hartford gde će pohađati Barney School of Business. Glavni trener univerziteta Hartford Džon Galager i njegov prvi pomoćnik Ivo Simović bili su u Pirotu u septembru kako bi videli gde je Luka živeo i igrao košarku do odlaska u Ameriku, što najbolje govori o sistematičnosti i ozbiljnosti Lukinog angažovanja i još više o ljudima koji će se na neki način starati o njemu. Ivo Simović je naš trener koji je od 2001-2007 god. radio sa mlađim kategorijama Crvene Zvezde da bi se potom njegov trenerski rad razvijao u Madridu, potom u NBA ligi na mestu pomoćnog trenera u San Antonio Sparsima, sa kojima je osvojio i šampionski NBA prsten 2014.god. gde je bio u stručnom štabu Grega Popovića zadužen za individualni rad sa igračima poput Tonija Parkera, Manu Đjinobilija i drugih. Od 2015. god je na univerzitetu Hartford kao pomoćni trener.

6-luka-ucenik-u-sad

Iako ostaje žal zbog Lukinog odlaska iz KK”Pirot” u trenutku kada je sazrelo vreme da dobije značajnu ulogu u ekipi, kod svih u Klubu preovladava ponos zbog njegovog uspeha. Otići u Ameriku sa 18 godina kod svih je izazvalo nepodeljenu nadu da će Luka doseći visoke ciljeve koji su po predispozicijama koje poseduje sasvim ostvarljivi.

Luka Vasić, rođen 12. juna 1998. godine u Pirotu, postao je član KK”Pirot” 2008 godine. Najpre je svima zapao za oko zbog idealne košarkaške građe da bi već od selekcije mlađih pionira pokazao neosporni talenat koji je eksplodirao u poslednjoj takmičarskoj sezoni. Luka je gotovo uvek bio lider svih selekcija u matičnom klubu i najčešće MVP svih liga mlađih kategorija u kojima je igrao. Za prvi tim KK”Pirot” je debitovao 2012. godine kao četrnaestogodišnjak a najveći učinak je ostvario igrajući JEDINSTVENU JUNIORSKU LIGU SRBIJE u sezoni 2015/2016 koju je okončao kao najbolji strelac i MVP lige. Kruna svega je trebalo da budu Lukini nastupi u juniorskoj reprezentaciji Srbije, koja je pod vođstvom selektora Milana Gurovića trebala ovoga leta da odigra prvenstvo Evrope u Istambulu ali je zbog politićke krize u turskoj šampionat odložen do daljeg. Tako je na neko vreme sprečena mogućnost da Luka prevaziđe oca Sašu i zaigra za reprezentaciju na zvaničnom evropskom šampionatu. Ujedno i mogućnost da postane prvi igrač koji je direktno iz KK”Pirot” zaigrao za reprezentaciju. Ali nikada nije kasno, jer eto ni Amerika nije na kraj sveta!

Dakle, momak iz sportske porodice (otac košarkaš “Pirota” i “Crvene Zvezde”, majka rukometašica, brat korača njegovim stopama) je odlaskom u SAD ušao u programe američkih univerziteta koji talentovanim momcima pristojnim sportskim stipendijama omogućavaju redovno studiranje, uz organizovano treniranje i kasnije igranje NCAA lige, američkog studentskog prvenstva. Luka je šansu dobio, poznajući ga istu sigurno neće olako ispustiti. Do trenutka kada naredne godine zaigra za Hartford Luka je i dalje naš član, ko zna, možda ga još koji put vidimo u našem dresu!

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker