Biseri Stare planine

“Ludilo” jesenjih boja na vidikovcu Tumba na Staroj planini

Jedan od najlepših vidikovaca na Staroj planini svakako je vidikovac Tumba, koji se nalazi iznad stare hidroelektrane Temac, na reci Temštici.

Vidikovac je odlično obeležen turističkom signalizacijom i planinarskim markacijama, do vrha se stiže za najviše sat vremena penjanja, a sa vrha “puca” neverovatan pogled na kanjon reke Temštice. Jesen je verovatno najbolji period za uživanje u ovom spektakularnom pogledu. Staza nije previše zahtevna, ali se preporučuje planinarska obuća i poseban oprez ukoliko odlučite da se popnete na sam vrh, na najviši kamen masiv vidikovca. Nešto niži masiv stena, poznata i kao Mala tumba, pravi je izbor za one koji žele da uživaju u pogledu na obe strane kanjona, jer se sa ovog vidikovca vidi i brana HE Temac.

Sa druge strane, za one željne adrenalina i izazova, najviši masiv stena na Tumbi je pravi izbor, ali naravno uz maksimalni oprez.

Inače, staza se najvećim delom prostire na starom putu koji spaja sela Temska i Topli Do, koji je bio u upotrebi  sve dok nije probijen put kroz kanjon reke.

Upravo zbog neverovatne lepote, ovaj kanjon mnogi nazivaju i srpskim Koloradom jer svojom lepotom podseća na jedan od najpoznatijih kanjona na planeti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de