Gradska hronika

Lovišta zaražena Afričkom kugom svinja, kod domaćih svinja nije potvrđeno prisustvo virusa

Prema ustaljenoj praksi u Pirotskom upravnom okrugu održana je redovna konferencija za novinare na kojoj je podnet izveštaj o radu republičkih inspekcijskih službi za treći kvartal 2021. godine. Načelnica Okruga, Dragana Tončić, prezentovala je izveštaje pojedinih inspekcijskih službi.

Govoreći o radu Veterinarske inspekcije rekla je da je u trećem kvartalu obavljen redovan i vanredan terenski nadzor i službena kontrola. Službene kontrole, odnosno veterinarsko sanitarni pregled mesa obavljen je na Klanici  “Mustang” u cilju procene bezbednosti za ljudsku ishranu i redovno snabdevanje tržišta. Uprava za veterinu je, 16. septembra ove godine,  donela objedinjeno rešenje o proglašenju lovišta u Nišavskom, Borskom, Zaječarskom, Braničevskom, Južnobanatskom i Pirotskom okrugu zaraženim područjem Afričkom kugom svinja kod divljih svinja. Ovim rešenjem su propisane sve mere koje se preduzimaju u svim lovištima. Kada je reč o domaćim svinjama nije dokazano prisustvo virusa na Afričku kugu svinja.

Načelnica Tončić govorila je i o kontroli primena protivpandemijskih mera u trećem kvartalu. Tim povodom sačinjen je 231 zapisnik, doneto je 37 rešenja i podnet 41 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker