Ostale vesti

Lokalno stanovništvo Bele Palanke i migranti obeležili predstojeći početak nove školske godine zajedničkim učešćem u sportsko – volonterskoj akciji u Beloj Palanci

Bela Palanka, 27. avgust 2018. godine – Predstojeći početak nove školske godine u OŠ „Ljupče Španac“ u Beloj Palanci, koja je u prethodnoj školskoj godini primila više od dvadesetoro dece iz populacije migranata, obeležen je sportskim događajem i volonterskom akcijom uređenja školskog dvorišta.

Kišni dan u Beloj Palanci nije omeo održavanje sportsko – volonterske akcije u kojoj su učestvovali izbeglice i migranti iz Prihvatnog centra u Divljani, osoblje OŠ „Ljupče Španac“, predstavnici lokalnih udruženja „Romano Drom“, „Zeleni vrh“, „Miris zavičaja“ i udruženja građana „Te Deum“, predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije i lokalne samouprave Bela Palanka, ali i nekoliko međunarodnih agencija koje od samog početka pružaju podršku i migrantima i primajućim zajednicama u Srbiji. Ovom akcijom susreta i bližeg upoznavanja lokalnog stanovništva i migranata obeležena su i stečena prijateljstva dece koja su zajedno išla u školu i družila se bez obzira na različitosti.

Javno komunalno preduzeće “Komnis”, koje je dobilo novo vozilo – kamion smećar i opremu za upravljanje otpadom, kroz program Podrške Evropske unijeRepublici Srbiji u upravljanju migracijama opštinama koje su primile migrante, rukovodilo je ovom akcijom.

„Ovaj događaj je simbolizovao nastavak jedne dobre i uspešne saradnje između opštine Bela Palanka, UNDP-a i svih ostalih organizacija, donatora koji su uključeni u sistem podrške gradovima u kojima privremeno boravi migrantska populacija u Srbiji. Danas smo imali lepu i uspešnu akciju u osnovnoj školi  koju je pohađalo preko 20 dece migranata. Takođe opštini puno znači i donacija u vidu novog vozila i opreme za rukovanje otpadom koje je dobilo Javno komunalno preduzeće „Komnis““, naglasio je Miroslav Marinković, zamenik predsednika opštine Bela Palanka, dodavši da se nada nastavku uspešne saradnje i u narednom periodu.

Događaj je finansiran sredstvima programa Podrške EU, a sprovodi ga UNDP u partnerstvu sa WHO, IOM i UNOPS i saradnji sa nacionalnim i lokalnim partnerima.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker