Lokalna samouprava

Zlatnim stazama Jerme – u subotu planinska trka. Dolaze avanturisti iz celog sveta

Ove subote u Kanjonu reke Jerme i na Greben planini, u Specijalnom rezervatu prirode Jerma održava se prva manifestacija Jerma Golden Trails, odnosno Zlatnim stazama jerme. Na dve avanturističke trke po nepreglednim lepotama ovog kanjona trkaće se takmičari iz celog sveta, početak trke je u 9 sati a biće održane dve trke, na 35 kilometara sa čak 2000 metara nadmorske visine uspona, i trka na sedam kilometara, sa 26o metara uspona. 

Po rečima Bratislava Zlatkova, direktora Turističke organizacije Pirot nosioci organizacije trke su “Sky team” uz podršku Specijalnog rezervata prirode Jerma. 

-Ova trka je prva u nekoliko važnih turističkih događaja i manifestacija pa nas tako očekuju 15. juna – biciklistička trka Prvenstvo Srbije, zatim juna meseca imamo Kale fest u tvrđavi kao i Outdoor festival takođe u kanjonu Jerme od 14. do 18. avgusta-kazao je direktor Zlatkov i dodao da sve veći broj turista dolazi u naš kraj i zbog avanturističkog turizma i uživanja u prelepim prirodnim lepotama našeg kraja.

 

Nevena Rajković, organizator trke kazala je da je do sada prijavljeno 120 trkača iz Crne Gore, Srbije, Amerike, Francuske, Makedonije, Bugarske a dolazi i naš olimpijac u maratonu iz Kragujevca. 

-Zadovoljni smo velikim odzivom a raduje podatak da ćemo imati i tridesetak učesnika iz Pirota. Želja nam je da promovišemo ovaj kraj, popularišemo ovaj sport i da iz godine u godinu imamo sve više učesnika-kazala je Rajkovićeva.

Jovan Stefanović, iz “Sky team”-a, organizatora trke kazao je da je Pirot bogom dan za ovakve avanturističke trke.

-Pirot i u centru grada ima prelepe staze a o kanjonu Jerme i drugim predelima ne treba trošiti reči. Trke su napravljene tako da se prolazi kroz najlepše predele Specijalnog rezervata Jerma-kazao je Stefanović.

Darko Đorđević, upravnik Specijalnog rezervata Jerma kazao je novinarima da je puno toga urađeno na uređenju Specijalnog rezervata prirode Jerma.

-Ono što ćemo nastojati jeste da nastavimo sa uređenjem brojnih lokaliteta koji su od značaja i za ovakva takmičenja ali i za lokalno stanovništvo. Nastavićemo i sa uređenjem staza za slobodno penjanje, u planu je i veštačka stena za slobodno penjanje i svakako ćemo i dalje podržati ovakve manifestacije-kazao je Đorđević i dodao da će biti postavljene i info table i mnogo drugog mobilijara.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de