Poljoprivrednici posetili jedan od najvećih rasadnika jabuka u Italiji – Vivai Salvi

Podelite

Pirotski poljoprivrednici, u nastavku boravka na stručnoj ekskurziji u Italiji, danas su posetili jedan od najvećih rasadnika jabuka i drugog voća u Italiji – Vivai Salvi, u gradu Ferara na severu Italije, u oblasti Emilija Romanja. Kako je Pirotskim vestima kazao direktor proizvodnje u ovoj kompaniji koja svoje proizvode plasira širom sveta, Valerio Barberi, Vivai Salvi godišnje izveze najmanje dva miliona biljaka, 1.4 miliona sadnica jabuka, oko 300.000 stabala kruške, isto toliko trešnji, dva miliona podloga za jabuke i kruške. 

-Firma se nalazi na teritoriji grada Ferara, gde imamo i voćnjake gde proizvodimo voće. Ovde u ovom delu Ferare imamo preko 1.000 hektara zemlje gde proizvodimo pored jabuka i krušaka i jagode i druge kulture poput paradajza, batata i druge kulture u zavisnosti od potražnje. U špicu sezone angažujemo preko 2.000 radnika a imamo i proizovdnje kivija, na jugu Italije firmu koja proizvodi grožđe, kajsije i drugo voće-kazao je Barbieri.

Poljoprivrednici su obišli i plantaže, ali i proizvodne kapacitete ove kompanije.

 

 

Vlada Božić, poljoprivrednik iz Krupca kazao je za Pirotske vesti da je ovo više nego dragoceno iskustvo.

-Bavim se voćarskom proizvodnjom, već treću godinu proizvodimo malinu. Imam hektar i po maline u ataru sela Mali Jovanovac. Treću godinu bavimo se ovom proizvodnjom. Vremenski uslovi nam ne idu nešto specijalno na ruku ali na nama je da radimo. Ovakve posete su svakako korisne za nas proizvođače jer možemo da vidimo mnoge novine koje možemo da primenimo i kod nas-kazao je Božić.

Poseta pedesetak pirotskih poljoprivrednika – vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava organizuje se zahvaljujući podršci gradskog Fonda za poljoprivredu. Reč je o tradicionalnoj poseti u okviru koje svake godine pirotski poljoprivrednici mogu da se upoznaju sa najnovijim svetskim trendovima u oblasti poljoprivrede i da ta iskustva kasnije prenesu i u svojim gazdinstvima. Ovogodišnja poseta vodećim italijanskim farmama, plantažama, vinarijama, trajaće do 10. decembra i poljoprivrednici će obići i Siciliju, Toskanu i druge delove Italije, koja važi za jednu od najvećih evropskih poljoprivrednih izvoznica i proizvođača.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1