Pirot među liderima prekogranične saradnje

Podelite

Prvi put se u istoriji prekogranične saradnje u Srbiji organizovana je prestižna Akademija za Lidere za prekograničnu saradnju Saveta Evrope. Grad Sombor je od 11. do 13. septembra 2018. godine, bio domaćin prve Akademije za lidere prekogranične saradnje u Srbiji, koju realizuje Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave Saveta Evrope, grad Sombor i Centralnoevropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu.

Organizovanjem Akademije, otvoreno je novo poglavlje u istoriji prekogranične saradnje i dobrog upravljanja u Srbiji.  Ervin Eros, iz predstavništva Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu, na otvaranju je istakao da je Akademija za lidere jedinstveni, interaktivni praktični program obuke i delovanja namenjen istaknutim liderima prekograničnih struktura saradnje, načelnicima, višim zvaničnicima i izabranim predstavnicima lokalnih samouprava

U svečanoj Sali Gradske uprave u Somboru, Akademiju je otvorila gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović. Na otvaranju je govorila i Alina Tatarenko, šefica Centra za ekspertizu Saveta Erope. Na Akademiji su učestvovali gradonačelnici, zamenici, pomoćnici gradonačelnika i zvaničnici iz više od deset opština iz Srbije, Hrvatske i Mađarske: Beli Manastir, Valpovo, Osijek, Baja, Kečkemet, Apatin, Sremska Mitrovica, Kanjiža, Odžaci, Pirot i Sombor.

 

Na poziv Saveta Evrope-Centra za ekspertizu za reformu lokalne samouprave i Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu, polaznik Akademije bio je i Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine Grada Pirota i kopredsednike Euroregiona Nišava. Tokom Akademije, Vladica Tošić je predstavio iskustva i primere dobre prakse prekogranične saradnje Grada Pirota i novu inicijativu za formiranje EGTC-a EUROBALKAN, kao novog institucionalnog oblika prekogranične saradnje između Srbije, Bugarske i Rumunije.

 

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1