Grad Pirot finansira četiri programa zapošljavanja u 2019. godini

Podelite

Ovog meseca usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu koji predviđa realizaciju 4 programa zapošljavanja, a to su programi javnih radova, stručne prakse, samozapošljavanja i program obuke za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Ukupan budžet za sve ove mere iznosi 19 miliona dinara. Sa dinamikom i rokovima za realizaciju programa upoznao nas je Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota koji između ostalog ističe:

– Ovih dana potpisan je sporazum sa Nacionalnom službom za zapošljavanje o pružanju tehničke podrške za realizaciju programa stručne prakse za koji grad izdvaja 7,6 miliona dinara, kao i javnih radovi koje finansiramo sa 6 miliona dinara. Javni poziv za stručnu praksu biće objavljen 9. februara i trajaće 30 dana, a putem ovog programa angažovaćemo ukupno 30 nezaposlenih lica od kojih 23 sa visokom, 4 sa višom i 3 sa srednjom stručnom spremom. Javni poziv za javne radove biće objavljen 23. februara i takođe će biti otvoren 30 dana. Putem ovog poziva očekujemo zapošljavanje oko 70 lica, prevashodno teže zapošljivih koji će biti angažovani na period ne duži od tri meseca-kaže Petrović i dodaje:

Nenad Petrović

-Što se tiče programa samozapošljavanja izdvojili smo 3 miliona dinara i među prvim smo lokalnim samoupravama u Srbiji koja je već uputila zahtev za sufinansiranje ovog programa iz republičkog budžeta. Ukoliko naš zahtev bude podržan imaćemo ukupan budžet od blizu 5,5 miliona dinara i dodelićemo 27 subvencija od po 200.000 dinara za otpočinjanje sopstvenog posla. Javni poziv se očekuje polovinom godine. Jedina novina u odnosu na prošlu godinu je da smo umesto programa za angažovanje lica iz kategorije teže zapošljivih uveli novu meru, a odnosi se na organizovanje obuka za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Poseban fokus stavljen je na zanimanje šivača za kojima postoji konstantna potreba u našem gradu, budući da je tekstilni sektor u ekspanziji, a da tržište rada ne može da ponudi kavlifikovana lica sa potrebnim znanjima i veštinama koje se traže. Za ovu meru izdvojili smo 2,4 miliona dinara. Ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot, kompanijom E.Mirolio d.o.o. i Tehničkom školom iz Pirota, koji će uzeti učešća u realizaciji pomenute obuke. Prvi krug obuke biće realizovan za 30 lica, a ukoliko bude velikog interesovanja sprovešćemo još dva kruga obuke-zaključuje Petrović.

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1