Džulija Fini, ambasadorka Australije i veliki promoter pirotskog ćilima oprostila se od Srbije

Podelite

Veliki prijatelj Pirota и promoter pirotskog ćilima – Džulija Fini napušta Srbiju zbog isteka mandata. Na emotivnoj svečanosti u Beogradu ambasadorka Fini posebno je istakla odličnu saradnju sa našim gradom u promociji kulturnih vrednosti našeg kraja. 

Na svečanosti koja je danas održana u Skupštini Grada Beograda, a kojoj su prisustvovali   gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, veliki prijatelj našeg grada i promoter pirotskog ćilima, ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, oprostila se od prijatelja i saradnika jer će napustiti Srbiju s obzirom na istek mandata. Džulija je posebno istakla da će joj mnogo nedostajati Pirot, pirotski ćilim, čiju kolekciju poseduje i nosi sa sobom u Australiju, ali i Stara planina. Džulija Fini dala je ogroman doprinos promociji pirotskog i staparskog ćilima zahvaljujući odličnoj saradnji sa Gradom Pirotom i Etno mrežom koja promoviše ove srpske brendove.

Kako je kazao gradonačelnik Vasić, saradnja Pirota i ambasade Australije pokrenuta je na njenu inicijativu 2014. godine kada je u ambasadorkinoj rezidenciji u Beogradu potpisan sporazum o saradnji Pirota i Sombora, pod pokroviteljstvom ambasade Australije.

-Ambasadorka Džulija Fini je bila veliki promoter srpskog kulturnog nasleđa, posebno pirotskog ćilima i staparskog ćilima, što je rezultiralo i odličnom saradnjom dva grada – Pirota i Sombora. Rezultat te saradnje je i Ćilimarska kolonija koja se tradicionalno održava na Staroj planini, ali i mnoge druge aktivnosti na promociji kulturnog nasleđa. Džulija je uvek imala strpljenja da nam pomogne oko organizacije događaja i da spaja sve nas i podseća da treba da sarađujemo. Mnogo žena je dobilo novu energiju i shvatilo da te stare zanate može da obnovi-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

 

Povezani tekstovi:

Pirotski ćilim – najbolje što Srbija ima

Čuvaju ćilim od zaborava

Grad Pirot lider u očuvanju tradicije u Srbiji – veliko priznanje dodeljeno u Somboru

Slike australijskih Aboridžina u Pirotu

Šta povezuje pustinjske umetnike iz Australije i pirotski ćilim?

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1