Gradska hronika

Ljubiša Đorđević: Nema većih patogena na gajenim kulturama, pažnju obratiti na pojavu kruškine buve

Pred voćarima je početak je nove vegetacione sezone. Neobično toplo vreme za ovo doba godine uslovljava da gajene kulture krenu nešto ranije, tako da je u ovom periodu moguća pojava patogena. Prema rečima stručnog saradnika za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Ljubiše Đorđevića, već je zabeleženo prisustvo kruškine buve. Trenutne temperature omogućavaju polaganje jaja i voćari moraju da obrate veću pažnju na svoje zasade i pristupe zaštiti.

“Imali smo situaciju da je prošle godine kruškina buva napravila prilično velike probleme u zasadima krušaka. Da se to ne bi ponovilo preporuka je voćarima da prilikom obilaska svojih zasada prate kakvo je stanje. To se vizuelno može uočiti u zoni nabora pupoljka, a trenutno je ima na mlađim lastarima. Dobro je da voćari prate izveštaj Prognozno – izveštajne službe gde svake nedelje objavljujemo novo stanje. Prošle nedelje smo primetili pojavu imaga kruškine buve jačine napada oko tri posto. Ovih dana bilo je toplo vreme i postoji mogućnost da je kruškina buva položila jaja. Preporuka je da voćari pristupe hemijskoj zaštiti i koriste preparate kao što je cipkord, ciprozidin ili crna mamba u koncentraciji 00,3 posto uz dodatak belog ulja u koncentraciji do 4 posto i slično. Treba celu biljku tretirati i tako se smanjuje širenje bolesti. Inače, tokom cele godine mora se voditi računa na suzbijanju ove štetočine” – kaže Đorđević.

Đorđević kaže da je počelo praćenje čađave krastavosti kod jabuka kako bi se signaliziralo kada treba pristupiti tretiranju jabučnjaka u sprečavanju širenja čađave krastavosti lista i ploda jabuke. Vinova loza je još u fazi mirovanja, ali je veoma važno da čokoti, koji su bili zaraženi zlatastim žutilom, budu iskrčeni i spaljeni, jer je to i jedina mera zaštite uz redovnu primenu insekticida.

Ratarske kulture su u fazi bokorenja od jednog do pet formiranih stabala. Kod pšenice nije primećeno prisustvo patogena, ali kod ječma je primećena mrežasta pegavost lista tako da ratari treba da obrate pažnju na eventualno širenje ovog oboljenja. Za sada nisu potrebne mere zaštite.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker