Kultura

Likovni “Tour de Serbia” u Pirotu – radovi najvećih srpskih umetnika u pirotskoj galeriji

Izložna radova najpoznatijih srpskih likovnih umetnika – akademika iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je sinoć u Pirotu u galeriji “Čedomir Krstić”. U izuzetno upečatljivom govoru, predsednik SANU – prof. dr Vladimir Kostić, koji je inače poreklom sa naših prostora, tačnije iz belopalanačkog sela Moklište, kazao je da su, povodom 175 godina od osnivanja SANU, dela Milana Konjovića, Petra Omčikusa, Dušana Džamonje, Mladena Srbinovića, Stojana Ćelića, Ljubice Cuce Sokić, Jovana Bijelića, Ivana Meštrovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Uroša Predića i mnogih drugih velikana srpske umetnosti na svojevrsnoj turneji – likovnom “Tour de Serbia”. Pre Pirota ova izložba prezentovana je u devet srpskih gradova, istakao je akademik Kostić sa ciljem da se šira javnost u našoj zemlji upozna sa remek-delima srpske, ali i evropske i svetske umetnosti.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić na otvaranju izložbe kazao je da je velika čast činjenica da je Pirot posetio predsednik SANU.

-Ja mislim da je ovo prvi put da predsednik SANU boravi u Pirotu i to je velika stvar za Pirot jer je to dokaz i priznanje našim naporima u sferi kulture. Nadam se da ćemo nastaviti ovako dobru saradnju sa SANU-kazao je gradonačelnik Vasić koji je akademiku Kostiću poklonio Rečnik pirotskog govora i mali ćilim.

Izložba, kakva se ne pamti u zadnje vreme u našem gradu, održava se u okviru Pirotskog kulturnog leta pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker