Gradska hronika

Likovna kolonija “Pakleštica 2022”

Likovna kolonija “Pakleštica 2022” biće  održana od 29. do 31. jula, u staroplaninskom selu Pakleštica. Organizatori kolonije su Udruženje građana “Naša Pakleštica” i slikarka amater Snežana Đorđević, poreklom iz ovog sela. Projekat je podržan na konkursu Grada Pirota za finansiranje projekata iz oblasti kulture.

Tokom 3 dana  slikaće  6 učesnika na nekoliko lokacija u selu, a slike koje budu nastale tokom ove manifestacije ostaće u Seoskom domu i Muzeju koji je oformljen 2022.godine na mestu nekadašnje mlekare.  Ideja organizatora je da prodajom ovih slika, ulažu u nove projekte obnove sela, a postoji inicijativa da prodaja slika dobije  humanitarni karakter.

Poslednjeg dana, 31.jula planirana je likovna radionica za decu na dečijem igralištu koje je uređeno prošle godine. Istog dana, u popodnevnim časovima organizatori najavljuju i bogat i sadržajan kulturno umetnički program, koji će svojim nastupom upotpuniti Ansambl veterana,  Orkestar Doma kulture i solista Dušan Antić i Medena frula. Sastavni deo programa biće i doprinos književnih stvaralaca koji pišu na pirotskom dijalektu.

“Dajemo sve od sebe da događaj lepo organizujemo, pa ako budemo na visini zadatka, ova manifestacija koja se ove godine organizuje prvi put, može prerasti u tradicionalnu.” – kaže, Sanja Madić iz  Udruženja “Naša Pakleštica”

Madićeva je podsetila da je 20020. godine Snežana Đorđević imala izložbu svojih umetničkih radova u novoformiranom Seoskom domu koji ima i muzejsku postavku. To je, posle dužeg vremena, bilo prvo kulturno dešavanje u Pakleštici. Neposredno posle toga, usledila je projekcija filma o Staroj planini Vladimira Manića, izložba fotografija staroplaninskih predela na zidovima starih kuća, autora Milana Simonovića, a u sklopu svečanog otvaranja Seoskog doma i Muzeja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker