Kultura

Likovna galerija u Pirotu bogatija za još jedan legat

Ovih dana Likovna galerija “Čedomir Krstić” u Pirotu dobila je još jedan legat, sedmi po redu. Reč je o legatu, akademskog slikara, Aleksandra Cenića rodom iz Pirota koji je živeo i radio u Beogradu, a poslednjih godina svog života u Pančevu. Bavio se uglavnom grafičkim dizajnom, imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi, a za Pirot je važno jer se uvek odazivao i bio redovan učesnik majskih izložbi umetnika Piroćanaca, a tom prilikom je i poklanjao svoje radove. Posle smrti Aleksandra Cenića njegova porodica odlučila je da pokloni pirotskoj Galeriji još deset slika kaže, direktorka, Radmila Vlatković.

“Različiti su nam legati što se broja slika tiče. Prvi legat Čedomira Krstića sastoji se od deset slika, tu je i Radomir Antić sa deset slika, a legat Milene Mijalković Nikolić ima oko tridesetak radova u tehnici akvarela i ulja. Zatim legat Milorada Antića iz Bora koji je poklonio deset skulptura, a ovih dana prosledio nam je aneks ugovora o poklonu još pet skulptura. Petar Đorđević je poklonio trinaest svojih slika nakon samostalne izložbe i Slobodan Sotirov, njegova porodica je nakon njegove smrti poklonila deset slika u tehnici ulja, tako da sa Cenićevim ukupno imamo sedam legata” – izjavila je Radmila Vlatković.

Likovna galerija poseduje bogat fond slika, s obzirom da nakon svake isložbe ugovorom o poklonu Galerija dobija po jedan rad nekog autora i došlo se do brojke od oko tri stotine umetničkih dela. Osim skulptura, slika, akvarela, ima i fotografija, unikatne keramike, dela različite likovne poetike i tehnike mnogih autora.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker