KulturaPirotsko kulturno leto

Letnja škola konzervacije kamena u Pirotu

U okviru Pirotskog kulturnog leta Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović u Pirotu organizuje Letnju školu konzervacije kamena u Muzeju Ponišavlja.

Letnja škola konzervacije kamena deo je programa edukacije Fondacije u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Ove godine, kao i prošle projekat je podržan od strane grada Pirota kroz program Pirotskog kulturnog leta. Održaće se od 2. do 11. avgusta, a većina aktivnosti odvijaće se u Muzeju Ponišavlja koji je partner Fondacije u ovom projektu.
-Već imamo prijavljene učesnike iz Irana, Egipta i Nemačke, kao i iz Srbije, međutim među njima na žalost nema Piroćanaca, iako je ceo program za njih potpuno besplatan. Radiće se na predmetima koji čine zbirku kamenih artefakata, otkrivenih u Pirotu i okolini, a koji datuju iz različitih istorijskih epoha i trenutno su skladišteni u dvorištu muzeja, bez adekvatne dokumentacije i zaštite. Naš cilj je da ih popišemo, otkrijemo odakle potiču i koji je njihov značaj, kao i da nekim primercima uradimo kompletan proces dokumentovanja, mapiranja degradacija, konzervacije i prezentacije-kazala je Pirotskim vestima Elena Vasić Petrović, predsednica Fondacije.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker