Biseri Stare planine

Letnja avantura na Staroj planini

Na Staroj planini u organizaciji hotela “Falkenštajner” otvorena je po prvi put letnja turistička sezona pa će svim turistima biti ponuđene ture obilaska staroplaninskih vodopada na pirotskoj strani Stare planine, u toplodolskom kraju, zatim lovne, ribolovne i ture adrenalinskih vožnji kvadova, džipova i uživanja u netaknutoj prirodi.

IMG_6266_resize

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da  ovaj program predstavlja realizaciju ideje TOP-a o uvođenju novih programa u turističku ponudu hotela “Falkenštajner”.

-Ideja Turističke organizacije Pirot da se uvedu novi programi obilaska staroplaninskih vodopada, kao i lovački i ribolovački paketi počela je sa realizacijom minulog vikenda kada je i otvorena letnja sezona avantura na Staroj planini. .Pre samog otvaranja, TO Pirot je u saradnji sa JP Srbijašume uradila kompletnu markaciju i signalizaciju najlepših vodopada u blizini sela Topli do. Obeleženi su vodopadi Pilj, Gornji Čungulj i Čungulj, kao i Kurtulski vodopad i vodopadi Vurnje. Takodje kako bi svi ovi programi obilaska iz Hotela Stara planina zaživeli, morali smo uz podršku opštine Pirot da uradimo sanaciju puta Babin zub – Topli do, samim tim i signalizaciju i markaciju, čime se ovaj pravac pristupa sa pirotske strane potpuno otvara. Napravili smo paket od desetak programa, te stoga imamo Programsku turu obilaska Piljskog vodopada kvadovima, gde je bilo i najveće interesovanje novinara na letnjem otvaranju sezone, ali Programe obilaska Čungiljskog vodopada off road džipovima, i programa ribolova na Toplodolskoj reci i Temštici, isključivo tehnikom mušičarenja. Nakon ove promocije ocekujemo sve veću posetu iskrenih ljubitelja prirode i avanture. Naravno, ovakvi i slični Programi obilaska biće ponudjeni i iz Pirota, sa dodatnim Programima kao sto je vodopad Tupavica, poseta manastirima i ribolovački paketi na Visocici i Zavojskom jezeru.-kazao je Zlatkov Pirotskim vestima.

Vodopad Pilj_resize

Nikola Marković, direktor hotela “Falkenštajner” kaže da su kreirani lovački, ribolovački paketi kao i ture obilaska vodopada.

-Kao deo ove ponude kreirali smo lovačke pakete koji omogućavaju strasnim lovcima, a i onima koji to još nisu probali, da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, na svinjsku i pernatu divljač, iz sezone u sezonu. Duž celog lovišta prostiru putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače najčešće lovljenu divljač. Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klene, krkuše i belice. Ovog leta očekujemo povećan broj turista, a mi u kompaniji Falkensteiner ćemo nastaviti promovišemo Staru Planinu, kao novu atraktivnu destinaciju u Srbiji, ne samo za zimski već i za letnji turizam. U letnjem periodu cene smeštaja na Staroj planini su u proseku niže i do 40 odsto u odnosu na zimski period. Noćenje na bazi ”all inclusive light” u hotelu Stara Planina iznosi od 40 evra po osobi, dok je cena na bazi najma apartmana od 160 evra za celu porodicu. Uz to, tokom celog letnjeg perioda aktuelni su popusti i do 20 odsto.

Iako prepoznatljiva kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina itekako ima šta da ponudi i kada se sneg otopi. Planina po čijem starom nazivu je Balkansko poluostrvo dobilo ime, obiluje bogatom florom i faunom, a za Park prirode proglašena je 1997.godine. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje kroz šumske puteve i nepregledna brda. Odlična saobraćajna konekcija sa ostalim delovima i gradovima Srbije, stavlja Staru planinu na listu najtraktivnijih mesta za odmor i idealnu destinaciju za porodice, mlade ljude i avanturiste.DSC_7839_resize_resize

Učesnici Summer Oppening Trip-a imali su priliku da uživaju u pravoj avanturi u okviru koje su obišli dva najlepša vodopada na Staroj Planini, vodopad Pilj, visine u kaskadama 64m i Čunguljski vodopad visine 42m, koji su jednako lepi i leti i zimi i decenijama predstavljaju inspiraciju za hrabre planinare, umetnike i fotografe. Malo je poznata činjenica da se svaki treći vodopad u Srbiji nalazi upravo na “Staroj lepotici”, u pirotskom kraju na zapadnoj strani koja obiluje vodom i u najsušnijim godinama.

Novinari, glumice i predstavnici turističkih agencija su tokom ovog trodnevnog druženja na Staroj planini probali tradicionalnu domaću hranu iz Pirotskog kraja, osetili pravi adrenalin kroz vožnju džipovima i ATV (quad) vozilma po planinskim putevima i doživeli ovu planinu iz sasvim drugog ugla. Nakon aktivnog dana prepunog adrenalina, gosti Falkensteiner hotela Stara Planina su imali mogućnost da se prepuste nezamenljivom opuštanju u sadržajima Acquapura Spa centra.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker