Lepi Brka:Pirotske domaćice spremaju hranu sa dušom
Na današnjem šestom po redu Sajmu staroplaninske hrane na kojem je veliki broj posetilaca imao prilike da proba stara i zaboravljena jela, a čiji je promoter bio poznati kuvar Nenad Gladić, čuven po emisiji Gastronomad i po nadimku Lepi Brka u Temsku se sjatio veliki broj ljubitelja kvalitetne hrane po kojoj je pirotski kraj već postao nadaleko čuven. Gladić je Pirotskim vestima kazao da ono što razlikuje pirotske specijalitete od drugih jeste što pirotske domaćice pripremaju hranu sa dušom. Gladić je kazao da mu je posebno jak utisak ostavila pirotska peglana kobasica koju je imao priliku da proba pre mesec dana, ali i pirotski kačkavalj.
Gladić je za Pirotske vesti kazao da često dolazi u naše krajeve, naročito u Belu Palanku na Dane banice, ali da je oduševljen pirotskim specijalitetima.
-Na Danima banice, gde idem često ima dosta takmičara iz ovog kraja tako da sam imao priliku dosta toga da probam, ali, ono što je najinteresantnije je taj duh ljudi koji spremaju tu hranu. Nije dovoljno da ti neko iznese hranu, treba i da ti objasni nešto o toj hrani i da ti kroz priču dočara tu hranu. Duh ljudi je ono što čini tu razliku u odnosu na druge krajeve. Probao sam i peglanu kobasicu skoro pre mesec dana i jako mi se dopala i to je dobar adut u celoj priči za Pirot, i kačkavalj naravno.
Direktor Turističke organizacije, koja je uz opštinu Pirot i MZ Temska organizator ove manifestacija Bratislav Zlatkov, kaže da je ovo centralna letnja turistička manifestacija u Pirotu.
-Zimi je centralna manifestacija Sajam peglane kobasice, leti Sajam staroplaninskih jela, a imamo i niz manjih manifestacija poput Dana vina i rakije u Izvoru, Jagnjijade u Krupcu, a u najavi su i Dani gljive opet ovde u Temskoj, verovatno i neki festival sira u organizaciji zajedno sa Mlekarskom školom. Cilj je očuvanje tradicije i kulture da se ovi zaboravljeni recepti sačuvaju od zaborava-kazao je Zlatkov.
[envira-gallery id=”25667″]
Sajam je otvorio predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koji je kazao da je ova manifestacija jedan od dokaza da je Pirot potpuno zasluženo dobio prestižno priznanje kao atraktivna turistička destinacija Evrope kada je o gastronomiji reč.
Među posetiocima osim Piroćanaca bilo je i puno turista iz susedne Bugarske, ali i drugih delova Srbije.
Ivajlo Todorov iz Sofije kaže za Pirotske vesti da je oduševljen srpskom kuhinjom i da rado dolazi na sve manifestacije u Pirot.
-Bio sam i na Sajmu peglane kobasice i na Jagnjijadi i sad sam došao i doveo prijatelje koji su kao i ja oduševljeni vašom hranom i jelima koja smo probali-kaže Ivajlo.
Seoski vasar…Strasno kao da nikad nisu jeli!!!!!