Gradska hronika

Lekarska služba na bazenu opremljena najsavremenijom medicinskom opremom

Pored brojnih spasilaca na novoizgrađenom kupališnom kompleksu svakodnevno dežura lekarska ekipa koja je opremljena najsavremenijom medicinskom opremom. Po jedan anesteziolog prisutan je svakodnevno na bazenu od 10 do 19 sati. Lekarsku pomoć na kupalištu dnevno zatraži oko deset pacijenata, uglavnom dece, zbog lakših povreda kao što su ogrebotine.

Dr Suzana Nikolić, anesteziolog, ističe da je za potrebe ovog kupališnog kompleksa nabavljena najsavremenija medicinska oprema za brzu i adekvatnu reakciju. „Imamo sve što je potrebno  za zbrinjavanje povreda koje se mogu dogoditi na ovakvim objektima. Spremni smo da reagujemo ako se desi nemila situacija u vodi, davljenje, potapanje, imamo svu opremu za reanimaciju od kiseonika, laringoskopa, sredstava za intubaciju, tubusa i svega ostalog kako bismo mogli brzo da reagujemo. Nabavljen je najsavremeniji defibrilator koji se koristi u slučaju srčanog zastoja“ – kaže dr Nikolić.

Ona napominje da na bazenu ima dovoljno spasilaca koji dežuraju  i za sada nije bilo ozbiljnijih situacija u kojima je potreban ovakav vid zbrinjavanja.

Do sada su se lekarskoj ekipi uglavnom javljali pacijenti zbog sunčanice, kolapsa,  i manjih povreda kao što su ogrebotine i oguljotine. Dnevno se na bazenu, na pregled javi najviše desetak pacijenata, uglavnom dece, i to sa lakšim povredama koje se zbrinjavaju flasterima i zavojima. „Manja deca uglavnom dolaze u pratnji roditelja koji  brinu o njima ali tinejdžeri uglavnom dolaze sami. Kada dodju u grupama može malo da ih ponese atmosfera pa tu postoji opasnost od nemilih situacija“ – kaže dr Suzana Nikolić.

Od  početka rada otvorenog bazena lekari su imali samo jednu ozbiljniju intervenciju i napominju da je reč o pacijentu iz inostranstva koji je plivajući obnovio povredu koju je već imao. Odmah je zbrinut,  uz pomoć spasilaca je izvučen iz vode i lekari su sanirali povredu.

Dr Nikolić savetuje da se pre odlaska na bazen posetioci adekvatno prireme. Zbog visokih temperatura neophodno je unošenje tečnosti u organizam, pravilna ishrana  kao i adekvatna zaštita od sunca.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker