Ostale vesti

Led sijalice sedam puta štedljivije od običnih

Zamenom običnih sijalica LED sijalicama može se ostvariti značajna ušteda na računima za struju.  S obzirom da se cena klasične i štedljive sijalice više ne razlikuje u velikoj meri, više ne postoji nijedan razlog zašto se postojeći  rasvetni sistema  ne bi zamenio štednim sijalicama.  Štedljive sijalice troše skoro sedam puta manje struje za isti efekat osvetljenja kao i klasične sijalice koje istovremeno imaju dosta i kraći vek trajanja, pregorevaju dosta brzo. Klasične  sijalice koje se trenutno nalaze u prodaji često pregore već posle mesec dana korišćenja, dok su ranije bile znatno trajnije. Osim toga, imaju još jedan loš efekat koji se oslikava u tome da mnogo greju.

Električari kažu da se na mnogim svetiljkama u kojima su postavljene klasične sijalice pojavljuje  nagorevanje izolacije na žicama koje ih spajaju, usled čega se javlja opasnost od kratkog spoja

Prema  računici električara na primeru većeg stana, sa više sijalica,  na osnovu broja sijaličnih mesta klasične sijalice bi trošile oko 1.000 vati, odnosno za sat vremena 1 kilovat-čas, ukoliko bi sva svetla bila upaljena. Ako bi sijalice gorele 12 sati potrošile bi 12 kilovat-časova, za deset dana 120 kilovat-časova, a za mesec dana 360 do 400 kilovat-časova, što je vrlo značajna potrošnja. U dinarima, mesečno bi potrošile 3.000-4.000 dinara za mesec dana, ali ako bi sve klasične sijalice bile zamenjene led sijalicama, otprilike bi se potrošlio 600 dinara, odnosno oko šest puta manje novca.

Od klasičnih sijalica veći potrošači su halogene sijalice koje mnogo greju i troše puno električne energije, ali i za njih postoji zamena u vidu led sijalica koje imaju isti efekat, a neuporedivo manje struje troše.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker