Kultura

Kulturno blago “Prvog maja” – mozaici iz bogate fabričke zbirke predstavljaju se u Barseloni

Na 13. po redu Konferenciji posvećenoj konzervaciji mozaika koja se od 15. do 20. oktobra održava u Barseloni, zahvaljujući stručnjacima niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture biće predstavljeni i mozaici iz bogate zbirke jedinstvene fabričke kolekcije umetnina pirotskog “Prvog maja”. 

Konferencija se održava se u “Kulturnom i memorijalnom centru Born”, koji predstavlja istorijski objekat.

-ICCM je najznačajnija svetska organizacija koja se bavi konzervacijom mozaika i ove godine obeležava svoj veliki jubilej-40 godina postojanja. Srbija je od pre nekoliko godina uključena u rad organizacije, a u planu je i da se saradnja ojača između naših institucija i organizacije, kako bi se ova oblast unapredila i u našoj zemlji. Konferenciju prati više od 300 učesnika iz celog sveta, a Srbiju predstavljaju tri institucije. Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, učestvuje u novouspostavljenoj kategoriji – “Video sessions”, gde se kroz kratke video zapise predstavlja rad pojedinaca i institucija iz celog sveta. Od 30 prijavljenih, odabrano je 14 kratkih filmova, među kojima je i “Art for all”-The Magnificent Art Collection, including Contemporary Mosaics, of the Socialist Textile Factory in Pirot-kaže za Pirotske vesti direktorka Vasić Petrović.

Autor filma je Elena Vasić Petrović (saradnici:I.Cvetković, R.Vlatković i A.Ćirić), koja na konferenciji učestvuje kao jedan od 15 stipendista J.P.Getty Foundation(L.A./USA). Inače, ovo je jedina takmičarska kategorija, pa će u petak na zatvaranju konferencije biti proglašeni pobednici.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker