Nikola Nikolić – bard i brend Pirota

Podelite

U prepunoj Galeriji “Čedomir Krstić” večeras je otvorena izložba slika i crteža legendarnog nastavnika likovne kulture Nikole Nikolića, čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag i svojim jedinstvenim primerom uticao na generacije pirotskih đaka da postanu i bolji ljudi. Jedan od učenika nastavnika Nikolice, kako ga svi u gradu znaju, sada  profesor književnosti Emilija Lilić, kazala je u svom nadahnutom govoru o radu nastavnika Nikolića  da je reč o bardu i brendu našeg grada. Ova izložba, kazala je ona, samo je još jedna potvrda da blago kakvo mi imamo u Pirotu, znamo da cenimo. 

 

-Uvek je bio skroman, tih i nenametljiv, kakav je i sada. Znalački nas je vodio kroz zakonitosti proporcija, zlatnog preseka, različitih tehnika. U svakoj generaciji on je stvarao svoje sledbenike, brojne portretiste, pejzažiste, slikare koji su bili nadahnuti njegovim impozantnim opusom. Nastavnik Nikola, svojim jedinstvenim poduhvatom za Ginisa – Knjigom vukovaca, ukazivao nam je posebnu čast. Radio je naše portrete i hvatao naše karaktere, emocije, strahove, naše unutrašnje borbe. Najteže od svega je bilo što nam je ostavljao jednu belu praznu stranicu da ispišemo svoje želje, svoje snove i da opišemo kako sebe vidimo negde u budućnosti. Na ovaj način on je generacijama mladih i talentovanih ljudi u Pirotu kazao, vi ste nam važni, vi nama vredite, ostanite ovde u ovom gradu, u ovom zemlji, ma kakva bila. Mnogo decenija kasnije pojaviće se fotografije najboljih učenika generacije na bilbordima. Nikola je bio preteča toga, ali na svoj poseban, kreativan, na produhovljen način. Dozvolite mi da kažem da je Nikola Nikolić jedan od bardova, jedan od brendova ovog našem malog mesta-poručila je Lilićeva.

 

O radovima nastavnika Nikole govorila je direktorka Galerije, istoričar umetnosti Radmila Vlatković.

 

Knjiga vukovaca

Nastavnik likovne kulture Nikola Nikolić poznat je javnosti po Knjizi vukovaca. Nikolić je radio portret svakog vukovca i po završetku škole ga poklanjao. Njegova zbirka portreta u Knjizi vukovaca, jedinstvenom poduhvatu, “broji” na stotine portreta dece, od kojih su sada mnogi uspešni doktori, profesori, uspešni privrednici…

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1