Misirlići ostavili neizbrisiv trag u istoriji Pirota

Podelite

Sinoć je u prepunom dvorištu Muzeja Ponišavlja održana sedenća pod nazivom “Misirlići u Velikom ratu”. Na sedenći su evocirane uspomene na čuvenu staru pirotsku porodicu Misirlić, prezentovane su fotografije iz fonda Muzeja Ponišavlja, ali i porodične fotografije porodice Misirlić. Porodica Misirlić iznedrila je brojne vrsne intelektualne koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg grada.

Posebno ja važna fotografija nastala   na kojoj su Aleksandar Misirlić (u sredini), lekar pirotske bolnice koji je tokom Velikog rata spasavao živote srpskih ratnika. On je umro 1915. godine umro od tifusa negujući srpske ranjenike. Na fotografiji desno je Jovan Misirlić, koji je bio narodni poslanik a učestvovao je i u projektovanju škole Vuk Karadžić. Najpoznatiji član porodice Misirlić je Svetozar Zora Misirlić, na fotografiji levo. On je bio dobitnik brojnih odlikovanja sa ratnih žarišta a ostao je upamćen posebno po tome što je u vreme njegovog mandata praktično napravljen Kej pored Nišave, kada je na bedeme posađeno ukupno 700 lipa i 100 jasena, kazala je istoričar-kustos Muzeja Mila Panajotović. Po rečima Panajotovićeve, fotografija iz fonda Muzeja(dole) nažalost, praktično je jedina sačuvana na kojoj je Zora Misirlić.

Svetozar Zora Misirlić, Aleksandar i Jovan Misirlić (s leva na desno)

Evo kako je bilo na sedenći u prepunom dvorištu Muzeja.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1