Kej: Od početka gradnje prošlo 95 godina!

Podelite

Od početka gradnje nadaleko poznatog pirotskog Keja, prošlo je 95 godina.

Ovo je bio povod za  dragocenu izložbu fotografija nastalih u vreme izgradnje, ali i decenijama posle toga, koju su uz pomoć lokalne samouprave u galeriji Muzeja “Ponišavlje” priredili ta  institucija i Istorijski arhiv našeg grada. Postavku od nekoliko desetina  fotografija otvorili su Saša Jovanović, direktor Muzeja i Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva.

Uz konstataciju da je Kej prepoznatljiv svima, pa i mnogobrojnim građanima ostatka Srbije i da je najlepše mesto u Gradu, Jovanović je rekao da je izložba neka vrsta hronologije gradnje i da je priređena na inicijativu mnogobrojnih građana koju su prihvatili zaposleni u Muzeju, Arhivu, ali i u drugim ustanovama kulture i javnim preduzećima.

-Izgradnja Keja je počela 1923. godine, na inicijativu tadašnjeg profesora Gimnazije i dugogodišnjeg poslanika i ministra građevine  Velimira Vukićevića. Razlog za ovaj poduhvat su bile mnogobrojne poplave koje su prethodnih decenija zapljusnule grad, naročito niži Tijabarski deo grada, a jedna od najvećih poplava dogodila se 1922. godine.

Drvoredi lipa zasađeni su 1933. godine i od tada je Kej stalno dobijao nove sadržaje. Poslednjih godina smo svedoci elektrifikacije,  izgradnje  i rekonstrukcije nekoliko mostova, kao što je Ljubavni most, pre toga Gazela, a zatim i most na Drugom ringu. Drvoredi su obnovljeni, a dužina Keja povećana je sa dva na 2,5 kilometara. Izgradnjom Keja praktično su formirana korita na Nišavi za niski i visoki vodostaj, tako da nema više opasnosti od poplava-rekla je  prisutnima pored ostalog Ivana Kostadinović.

U obeležavanje ovog jubileja uključile su se i obrazovne ustanove i vrtići iz Pirota, kako bi se kod mališana produbila svest o značaju keja za grad i buduća pokolenja.

 

 

Podelite

1 Komentar

  1. Djole

    21.06.2018. at 11:52

    I posle 95 godina su se našli neki pametni da poruše brzake koje su nasi preci sagradili. A sve pod izgovorom “ojačavanja recnog korita”. A nikom nije jasna logika tog ” ojačavanja”, jedino je logično da će posle te rušilačke intervencije Nišava biti obesmišljena za kupanje pa čak i za ribolov… Sramno je da niko iz vlasti ne preduzima ništa protiv ovog zločina. Pirot će biti grad bez reke. Saučešće svim Piroćancima…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1