Zdravlje

Krv mora da čeka pacijenta a ne obrnuto – Još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi

U akcijama dobrovoljnog davanja krvi  koje se svakog drugog, tećeg i četvrtog utorka u mesecu organiuju u prostorijama Crvenog krsta u Jevrejskoj ulici u proseku se prikupi oko 60 jedinica krvi po akciji. Prema rečima lekara iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, Piroćanci su humani, odziv je odličan  i u uvek se prikupi dosta jedinica krvi.

Danas je u akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno preko 70 jedinica, više više od uobičajneog proseka po akciji. Dr Andrija Stevanović  iz Zavoda za transfuziju krvi Niš, kaže da je ovo bila jedna od boljih akcija, obično se prikupi između 50 i 60 jedinica krvi.

“Piroćanci su humani i rado učestvuju u ovim akcijama. Događalo se da u Pirotu imamo i preko 100 dobrovoljnih davalaca u jednom danu.  Sve krvne grupe su dobrodošle ali su uglavnom deficitarne negativne krvne grupe, naročito A- negativna i 0 – negativna” – rekao je dr  Stevanović.

On je pozvao sve koji mogu da dođu da daju krv jer se rezerve moraju stalno dopunjavati, jer kako kaže, krv mora da čeka pacijenta a ne obrnuto.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker