IntervjuLokalna samouprava

Kvalitetnim projektima do miliona evra za investicije iz prekogranične saradnje, ministarstava, EU

 

U intervjuu Pirotskim vestima gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je da Grad Pirot zahvaljujući kvalitetnoj projektnoj dokumentaciji na čijoj izradi se neprestano radi, proteklih godina je realizovao, realizuje ili će realizovati veliki broj projekata, uglavnom infrastrukturnih čija vrednost se meri milonima evra. Osim što se rade kvalitetni projekti, njihova realizacija je takođe na visokom nivou, što su pokazale brojne kontrole donatora, pre svega EU.

Prekogranična saradnja

Po Vasićevim rečima, cilj lokalne samouprave je da iz gradskog budžeta i budžeta javnih preduzeća obezbedi stabilno finansiranje projekata, ali se oduvek tragalo i dolazilo do alternativnih izvora finansiranja.

-To su pre svega program prekogranične saradnje, ali pratimo i sve konkurse koje raspisuju ministarstva, imamo dobru saradnju sa ambasadama, a trenutno se pripremamo za jedan veliki projekat EU koji se zove EU Pro, koji će biti aktuelan tokom juna meseca-kaže Vasić.

Kada je reč o poslednjem pozivu za Program prekogranične saradnje, Gradska uprava Pirot pripremila je dva kvalitetna projekata. 

-Pripremili smo projekat izgradnje terena sa veštačkom travom, gde nam je partner opština Montana iz Bugarske, vrednost za Grad Pirot je 300.000 evra. Drugi projekat je Razvoj IT sektora u Pirotu na kome je partner Informatička gimnazija iz Montane. Dom kulture je kandidovao rekonstrukciju sale Doma vojske, partner je biblioteka iz Montane, vrednost projekta za Pirot je 310.000 evra. Izgradnja terena sa veštačkom travom sa opštinom Pravec – 280.000 evra. Turistička organizacija je kandidovala dva projekta, a to je Etno-pijaca, vrednost projekta za našu TOP je 172.000 evra. Drugi projekat je nabavka opreme za tvrđavu Kale, vrednost je 190.000 evra. Centar za socijalni rad je kandidovao projekat “Sprečavanje internet-nasilja”. Partner je iz Bugarske a vrednost je 80.000 evra. Sportski centar je takođe kandidovao projekat u saradnji sa opštinom Vršec-kazao je Vasić i dodao da će do kraja jula biti poznati i rezultati.

Saradnja sa ministarstvima, ambasadama…

-Kandidovali smo i dobili podršku za projekat Doma kulture u okviru  programa Ministarstva kulture pod nazivom “Gradovi u fokusu”. U okviru tog projekta biće urađena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju Doma vojske. Dobili smo 4.5 miliona dinara, uskoro treba da potpišemo i ugovor a onda da objavimo i javnu nabavku za kompletno saniranje Doma vojske. Sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i ambasadom Švedske sprovodimo program “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama”. Zaživeo je javni budžetski portal koga mogu da posete svi zainteresovani na sajtu Pirota, gde mogu da se upoznaju sa načinom trošenja sredstava, dnevnim izveštajima, upotrebom tekuće budžetske rezerve, procesom pripremanja i usvajanja budžeta. Dakle, potpuno transparentno vodimo javne finasije. Drugi projekat sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu jeste “Osavremenjivanje elektronske uprave” u okviru koga smo dobili tri miliona dinara za kupovinu pre svega informatičke opreme. Radimo i na reformi poreza na imovinu, to je projekat SKGO i ambasade Švajcarske, zatim imamo zanimljiv projekat sa Svetskom bankom i Republičkim geodetskim zavodom oko unapređenja zemlijšne administracije. Sa Kancelarijom za javna ulaganja radimo dosta objekata, zatim sa Ministarstvom kulture sarađujemo u realizaciji projekata koje su kandidavali Biblioteka, Istorijski arhiv, Muzej. Imamo i saradnju sa Ministarstvom za rad, Komesarijatom za izbeglice, sa Švajarskom ambasadom radimo projekat koji se tiče dualnog obrazovanja –  “Znanjem do posla”. To je samo deo projekata i poslova na kojima radimo-zaključio je Vasić u razgovoru za Pirotske vesti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker