Lokalna samouprava

Kroz javno privatno partnerstvo do ušteda i bolje ulične rasvete

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Pirota, u 2020. godini, usvojeno je rešenje o davanju saglasnosti na nacrt Ugovora o javno privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i održavanje javne rasvete na teritoriji grada. Energetski menadžer grada, inženjer Bojan Ivković, detaljno je obrazložio, kroz brojke i jasnu računicu šta Pirot dobija realizacijom Ugovora povodom javne rasvete. Pojedini odbornici, koji nisu bili saglasni, kao jedini argument protiv, bez ikakvog numeričkog obrazloženja i uporednih podataka, naveli su da im se ne dopada ovakav vid saradnje, a zašto im se ne dopada to nisu objasnili. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, naveo je precizne podatke o ostvarenim uštedama kroz javno privatno partnersto na već postojećem primeru u našem gradu, a kada je reč o javnoj rasveti sve analize pokazuju opravdanost  realizacije javno privatnog partnerstva i za uličnu rasvetu, na šta je saglasnost dalo i Ministarstvo privrede Vlade Srbije.

Gradonačelnik, Vasić, kaže da javno privatno partnerstvo u Evropi datira odavno. Primenjuje se u slučajevima kada postoji interes ulaganja privatnog kapitala u slučaju gde javni partner nema dovoljno para, ili znanja za realizaciju određenoj projekta. Dosadašnje iskustvo na primeru zamene sistema grejanja u školama putem javno privatnog partnerstva jasno  pokazuje kolike su uštede. Ranije se trošilo 26 miliona za grejanje, sada 15 što je uštada za grad od 11 miliona dinara. Vasić kaže, pored ostalog, da je završena javna nabavka za gradsku rasvetu, a priprema se javno privatno partnerstvo za gradski i prigradski prevoz.

Opstina Gradska uprava Pirot 3

“Što se tiče javne rasvete mogli smo da je postepeno modernizujemo, ili da uzmemo veliki kredit, za šta nisam pristalica, ili da iz Budžeta izdvojimo milion i trista hiljada evra kolika je obaveza privatnog partnera u modernizaciji javne rasvete. U tom slučaju bi se odustalo od drugih projekata, kao što je izgradnja bazena, renoviranje neke škole ili ulice” kaže Vasić.

Na studiji za javno privatno partnerstvo povodom uliče rasvete radilo se nekoliko godina. Evropska banka za obnovu i razvoj platila je stručnjake iz Nemačke koji su pomagali domaćim stručnim službama. Napravljen je katastar 6. 400 sijaličnih mesta koja treba zameniti led rasvetom, urađen proračun uštede i vreme isplativosti investicije. Na osnovu toga urađena je studija izvodljivosti na koju je saglasnost dalo Ministarstvo privrede, odnosno komisija za javno privatno partnerstvo pri tom ministarstvu.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić

“Pirot je u 2019. potrošio oko 48 miliona dinara, a u 2020. oko 52 miliona. Od toga oko osam miliona se davalo JP “Komunalac” za održavanje, a ostalo su troškovi električne energije. Posle zamene svih sijalica u gradu utrošak struje bi trebalo da padne za 75 posto, jer su led sijalice daleko efikasnije od sadašnjih sijalica. Ugovor podrazumeva da ćemo mi u darednih 12 godina davati fiksnu naknadu privatnom partneru u iznosu od 38 miliona dinara i plaćati struju oko osam do devet miliona dinara. Kad to saberemo to je jeftinije nego što danas dajemo, a imaćemo efikasniju i bolju rasvetu , a posle isteka perioda ugovora sa privatnim partnerom celokupna rasveta i ušteda ostaje samo gradu. U prvoj polovini ove godine trebalo bi da se zamene sve sijalice i da od tog trenutka krene ugovor sa privatnim partnerom uz garantovanu uštedu i smanjenje potrošnje električne energije. Banke su dale svoje garancije pre nego mi počnemo da izmirujemo svoje obaveze i smatram da je ovakva vrsta javno privatnog partnerstava, uz postignuta ograničenja i transparentnost, veoma dobra i da drugi gradovi tome pribegavaju” – izjavio je, pored ostalog, gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker