Kroz “golgotu” na pripremama u Pirotu do svetskog trona – pogledajte film o istorijskom uspehu

Pogledajte film “250 stepenika”, o legendarnom uspehu juniorske košarkaške reprezentacije Juglosavije koju je vodio Svetislav Kari Pešić. Autor filma je Vladimir Pajić, rađen je u produkciji “PGM Network”. Reč je o izuzetnom ostvarenju koje prati istorijski uspeh juniorske reprezentacije tadašnje velike Jugoslavije u Bormiju pre 30 godina, koju je vodio jedan od najboljih svetskih trenera – Svetislav Pešić, koji je i zvanični promoter Pirota, a u sastavu reprezentacije bili su košarkaši poput Divca, Dina Rađe, Saleta Đorđevića, Slaviše Koprivice, Alibegovića, Ilića i mnogih drugih. U filmu je posebno opisan deo priprema koje su realizovane u Pirotu, gde su košarkaši pod trenerskom palicom Svetislava Pešića prošli kroz “golgotu”, odnosno kroz izuzetno naporne pripreme, ali se to na kraju višestruko isplatilo jer je po prvi put u istoriji moderne košarke sa svetskog trona skinula ekipa SAD-a, koju su činili NBA košarkaši.

Jedan od šestorice snimatelja, koliko ih je radilo na filmu, je i Aleksandar Ćirić, urednik Pirotskih vesti, a specijalnu zahvalnicu dobila je i produkcija PINA NC iz Pirota.

 

S obzirom da jednu od glavnih rola u filmu ima Svetislav Pešić, ali i da je deo filma sniman i u Pirotu, premijeri filma koja je priređena nedavno u Beogradu je prisustvovao i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji nije krio oduševljenje atmosferom i emocijama sa premijere.

Svetislav Kari Pešić svojom pričom “vodi” film, a nakon premijere kazao je da je imao sreće da radi sa najoriginalnijim igračima koje je ikada upoznao.

 

Anegdote istorijskog uspeha: Kukoč i Rađa putovali do Pirota u stočnom vagonu

U filmu su između ostalih detalja obrađene i brojne anegdote, poput one o tome kako su Kukoč i Rađa proživeli putovanje vozom do Pirota u stočnom vagonu, ali i o tome kako su košarkaši provodili dane na Staroj planini uz nekoliko video kaseta. Pripreme su inače realizovane na Planinarskom domu.

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar