Korona virusSrbija

Krizni štab predlaže Vladi Srbije nove mere koje predviđaju da bašte počnu da rade od ponedeljka u tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih objekata biće produžen do 22 časa

Relaksiranje mera ako za vikend ne bude naglih skokova broja zaraženih

Beograd, 2. april 2021. – Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje vanredna, ali da se sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate situacija postepeno poboljšava.
Gojković je nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija, u izjavi novinarima rekao da je analizirana ukupna epidemiološka situacija u Srbiji, koja je u ovom trenutku i dalje vanredna, ali ono što je bitno jeste da se broj novozaraženih zaustavio na nekim velikim brojevima, što i dalje nije epidemiološki dobro.
Međutim, sa povećanim brojem vakcinisanih i merama koje daju rezultate vidimo kako se situacija postepeno poboljšava, ponovio je pokrajinski sekretar za zdravstvo.
On je naveo da nije dobro što i dalje imamo veliki broj teško bolesnih ljudi u bolnicama i što je zdravstveni sistem opterećen, uz napomenu da će se na tome raditi i insistirati da se dalje pomogne zdravstvenom sistemu da izdrži ovaj udarni talas.
Najvažnije u ovoj borbi jeste da imamo više od 25 odsto punoletnih građana koji su primili vakcinu. Imamo prag od milion građana koji su primili obe doze, što je 18,6 odsto punoletnog građanstva, kao i više od 700.000 punoletnih koji se mogu smatrati potpuno imunizovanim jer je prošlo više od tri nedelje nakon davanja druge doze vakcine, objasnio je Gojković.
On je naveo da večeras u Srbiju treba da stigne prvi kontingent iz Kovaks programa od 56.000 AstraZeneka vakcine.
Takođe, kako je najavio, u ponedeljak, 5. aprila trebalo bi da stigne pola miliona kineskih Sinofarm vakcina, kao i 106.000 Fajzerovih vakcina sa kontinuitetom koji je dogovoren ranije.
Prema njegovoj oceni, to je ključ u ovom trenutku da bismo mogli uspešno da dođemo do situacije da se polako vraćamo u normalan život i režim rada.

Gojković je najavio i da će Krizni štab predložiti Vladi Srbije nove mere koje predviđaju da ugostiteljski objekti sa baštama počnu da rade od ponedeljka, 5. aprila u tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih biće produžen do 22 časa.
Kada je reč o tržnim centrima, kako je dodao, tek će biti odlučeno tokom vikenda ili početkom nedelje da li će oni biti ponovo otvoreni.
On je najavio i da će uslovi za ugostiteljske objekte biti tačno definisani tokom vikenda i najkasnije u nedelju, 4. aprila, obelodanjeni.
Gojković je dodao da će, ipak, sve zavisiti od toga kakve će biti brojke tokom vikenda i da će nove mere biti primenjene ako ne bude naglih skokova broja zaraženih.

On je napomenuo da će kafići i ugostiteljski objekti, ako se situacija ne pogorša, od ponedeljka moći da primaju goste, ali isključivo u baštama, a ne i u unutrašnjosti objekta, uz napomenu da to važi za sve objekte na teritoriji Srbije.
Prema njegovim rečima, do ponedeljka, 5. aprila, i dalje važi zabrana rada, a ako se ne pogorša situacija sa brojem zaraženih, kafići i objekti će moći da rade u režimu rada koji će biti objavljeni tokom vikenda.
Gojković je ukazao na to da će se o radu tržnih centara tek razgovarati i da postoji mogućnost da im se omogući rad, ali pod specifičnim uslovima, ako broj zaraženih bude u padu.
Nastava u školama, kako je istakao, do daljeg ostaje onlajn, jer nema uslova da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima.
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević ponovila je da je najvažnije da se svi pridržavaju opštih mera prevencije u svakoj situaciji.
Bez obzira na to da li putujete ili ne, treba da se pridržavate opštih mera prevencije – da sprečavate odlazak u zatvoren prostor, da se ne zadržavate duže u njemu, poštujete mere higijene i distance. Sam prelazak granice nije poseban faktor rizika ako se pridržavate svih preventivnih mera, poručila je Kisić Tepavčević.
Prema njenim rečima, pandemija traje više od godinu dana i postoji potreba za različitim aktivnostima privatnog i poslovnog karaktera, pri čemu gde god da se nalazimo, moramo da poštujemo osnovne principe sprečavanja zaraze.
To je univerzalno pravilo koje moramo da primenimo na sve segmente života, ponovila je ona i apelovala na građane koji se nisu vakcinisali da iskoriste dobrobit dostupnosti vakcina.
Kisić Tepavčević je podsetila na to da je putovanje sa dve doze vakcina moguće u više zemalja, i da će se to dalje širiti, ali i skrenula pažnju na to da putovanje ne treba da bude razlog što bi se neko vakcinisao, već da vakcinacija treba da bude smatrana instrumentom borbe protiv korone.

Izvor: Vlada Srbije

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker