Gradska hronika

Krčma “Ladna voda” apsolutni pobednik Festivala roštilja

Četvrti Festival roštilja od mesa jugoistočne Srbije organizovan je sinoć u letnjoj bašti restorana hotela “Stadion”. Četrnaestoro takmičarskih ekipa nadmetalo se za nagrade u tri kategorije. Apsolutni pobednik večeri je Krčma “Ladna voda”, a nagrađene su i ekipe ugostiteljske radnje “Lala ekstra” iz Aleksinca, kafana “Kod Piroćanca” i “Oaza” iz Dimitrovgrada. Zbog kapaciteta restorana i raspoloživih finansijskih sredstava za organizaciju manifestacije, festival nije bio otvoren za građane, a organizatori ističu da bi trebalo poraditi na promociji pirotskog roštilja i podizanju nivoa organizacije ovog festivala.

DSC01084

Restoran nekadašnjeg hotela “Stadion” uređen je za ovu priliku. Organizatori kažu da nisu imali lak posao, s obzirom na to restoran ne radi više od dve godine, nisu imali struju i vodu, ali ističu da su bili odlučni u svojoj nameri i da su u tome uspeli uz pomoć Turističke organizacije Pirot i mnogobrojnih sponzora.

DSC01045

– Opšte udruženje preduzetnika organizovalo je ovaj festival u sopstvenoj režiji, jer žeimo da afirmišemo pirotski rostilj od mesa. Zasluge za ovu manifestaciju priprdaju sponzorima. Nisamo dobili sredstva od društveno-političke zajednice i ovo je prvi put da jednu ovakvu manifestaciju organizuju sami sponzori i preduzetnici. Drago nam je što imamo goste iz gotovo cele jugoistočne Srbije i nadam se da će takmičari biti zadovoljni postignutim rezultatima i da ćemo sledeće godine uspeti da podignemo organizaciju na viši nivo. Trebalo bi  razvijamo našu gastronomsku ponudu, jer imamo šta da ponudimo, a to potvrđuje i nagrada EDEN za izuzetnu destinaciju Evrope, koja je prošle godine dodeljena Pirotu  – izjavio je Veroljub Mihajlović, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika.

DSC01053

Festival je svečano otvorio potpredsednik UO Opšteg udruženja preduzetnika Miroslav Antić. On je pozdravio goste i poželeo sreću takmičarima,  istavši da je Pirot poznat po mnogim bredovima, među kojima je i roštilj.

DSC01062

O pobednicima je odlučivao četvoročlani žiri, koji su činili priznati kulinari i majstori svog zanata, Nebojša Mitrović, Igor Krstić, Božidar Milojković i Čeda Stojanović.

DSC01069

– Najvažniji kriterijumi kojima smo se vodili su inovativnost, izgled i naravno, ukus. Nismo imali lak zadatak. Pirotski rostilj je jedan od najboljih, priprema se bez soje, drugih dodataka i aditiva. I nadam se da ćemo ubuduće više raditi na promociji i ovog brenda – rekao je Nebojša Mitrović, predsednik žirija.

DSC01076

Ekipa krčme “Ladna voda” osvojila je zlatne medalje i pehare u svim kategorijama, kao i nagradu sveukupnog pobednika ovogodišnjeg festivala. Dve srebrne i jednu bronzanu medalju poneli su predstavnici ugostiteljske radnje “Lala ekstra” iz Aleksinca, dve bronzane uručene su predstavnicima kafane “Kod Piroćanca”, a srebrno u kategorij roštilja od mlevenog mesa dodeljeno je kafani “Oaza” iz Dimitrovgrada.

DSC01112

– Ovo nije naše prvo priznanje, na gotovo svakom takmičenju zauzmemo dobar plasman, a time dokazujemo da Pirot ima dobar roštilj. Moj brat Boban, suvlasnik Krčme, je specijalista kuvara jugositočne Srbije i jedini kuvar u jugoistočnoj Srbiji, koji je u Asocijaciji sefova kuhinje Srbije, to je od velikog značaja kako za nas, tako i za Pirot i gastro-turističku ponudu Pirota, grada koji je našao svoje mesto u gastronomskoj ponudi Srbje, kao grad sa prepoznatljivim i kvalitetnim rostiljem – rekao je Bojan Tančić iz krčme “Ladna voda”.

DSC01085

– S obzirom na to da prvi put učestvujemo na nekom festivalu, ove nagrade su za nas veoma značajne.  Prvo učešće i tri medalje je odličan rezultat i dobar podstrek za dalji rad. Nadamo se zlatnoj medalji na takmičenju sledeće godine – rekao je Moma Anđelković iz ugostiteljske radnje “Lala ekstra” iz Aleksinca.

DSC01105

DSC01100

Predrag Stanković Mrnjak, domaćin festivala, priznati majstor roštilja i osvajač brojnih nagrada u Srbiji i inostranstvu prikazao je kako prezentuje naše kulinarske specijalitete na inostranim takmičenjima. Njemu je ovom prilikom dodeljena titula “Kralja evropskog roštilja”.

DSC01114

– Mnogo puta sam rekao da niko nema roštilj kakav ima Pirot. Mi pravimo roštilj isključivo od mesa, imamo stoku sa Stare planine, koja pase lekovito bilje, za razliku od onih koji čuvaju stoku u toru i hrane je koncentrovanom  hranom. Zahvljaujem se svim prijateljim, mojim Pirocancima i gostima na tituli i pozivam mlade da nastave mojim stopama i da me zamene – rekao je Stanković.

DSC01091

Onima koji su podržali ovu manifestaciju, članovima žirija i Udruženju preduzetnika uručene su Zahvalnice švedske Asocijacije kuvara.

DSC01073

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Ovaj tip manifestacije zatvorenog tipa za građanstvo i eksponiranje nakon takmičenja kome je mogao da prisustvije samo uži krug jedni te istih ljudi koji gledaju da se i na ovaj način očešaju za neku pljeskavicu i rakijicu je sramota za grad i one koji ga finansiraju.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker