Pirot - Mali Jerusalim

Krasić: Obnova ikonostasa ide po planu, Uprava grada izdvojila 7 miliona dinara za nastavak radova

Konzervatorsko – restauratorski radovi jednog od najlepših srpskih i evropskih ikonostasa, izuzetno bogate kulturne vrednosti Pirota, nastavljaju se planiranom dinamikom. Reč o veoma složenom poslu, tako da stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu, koji obavljaju radove, ne mogu unapred predvideti obim posla. Svaka ikona i datalj, koji se obnavljaju i konzerviraju su priča za sebe, ali posao se uspešno realizuje kaže, predsednik Crkvene opštine Pirot, Dragan Krasić. 

Krasić kaže da se privodi kraju druga faza rekonstrukcije ikonostasa, preuzete su druge ikone i krst velikih razmera koji je bio na vrhu ikonostasa. Druga faza, za koju su sredstva isplaćena izvođaču radova, trebao bi da bude završena do sredine maja.

“Naravno, bez pomoći lokalne samouprave i odgovornih ljudi ne bismo mogli da napredujemo tempom kojim se za sada posao odvija. Ove godine lokalna samouprava, samo za rekonstrukciju ikonostasa, izdvojila je 7 miliona dinara, što su značajna sredstva. Odvojeno je onoliko finansijskih sredstava koliko restauratori mogu da urade do kraja godine. A, do kraja godine očekujemo da se završi najviši deo ikonostasa, da krene i drugi deo. Biće gotove carske dveri koje su fantastične, kao i krst koji je veoma raskošan i prebogat, tako da smo za sve to odvojili sredstva i nadamo se, ako Bog da, da se za Božić sve to vidi” – kaže Krasić.

Krasić je napomenuo da postoji veliki broj ličnih donacija građana, koji shvataju značaj i vrednost ikonostasa. On se nada da će biti još priložnika, jer je investicija jako skupa i svaki dinar dobro dođe.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker