Gradska hronika

“Korupcija je kao duvanski dim, svi znaju da je štatna ali se teško može iskoreniti” –  poručuju organizatori treninga o korupciji u javnom sektoru

Antikorupcijski trening u okviru projekta organizacije EPEKA koji je u Pirotu okupio  dvadesetak  učesnika iz brojnih evropskih zemalja, jedinstven je na Balkanu a sam projekat nagrađen je i od strane Evropske komisije. EPEKA Srbija u saradnji sa EPEKA Montenegro i ostalim partnerima odlučili su da trening o korupciji u javnom sektoru organizuju u Pirotu kao i konferenciju o istoj temi  na kojoj su učestvovali eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Učesnici su predstavnici brojnih organizacija iz  različitih država  Balkana i Evrope, u okviru Erasmus + project a predavači na radionicama eksperti iz Italije, Brisela, Islanda i zemalja regiona.

Zoran Dabetić, izvršni direktor EPEKA Montenegro, kaže je reč o jedinstvenom projektu na Balkanu koji je nagrađen od strane Evropske komisije a nastavak je projekta “Digitalizacijom protiv korupcije”. “Trening koji se održava u Pirotu je borba  protiv korupcije u javnom sektoru I odnosi se na opštu analizu i pretposatvke na koji način i kako se treba boriti sa korupcijom u javnom sektoru kroz perspektivu digitalizacije. Tema radionica su izazovi s akojima se sve zemlje u region suočavaju” – kaže Dabetić.

Organizatotri I učesnici treninga kažu da je ovo neiscrpna rtema jer korupcije ima u svim sverama I svuda je prisutna. “To nije slučaj samo sa zemljama koje nisu deo EU, korupcije ima  u  svim zemljama u Evropi. Najveće prisustvo korupcije je u javnom sektoru koje podrazumeva i zdravstvo i prosvetu i sve druge javne institucije ali korupcije ima i u privatnom sektoru, u svim porama društva” – ističe izvršni direktor EPEKA Montenegro.

Štefan Simončić iz slovenačke EPEKE, koja je partner na projektu “Digitalizacijom protiv korupcije”, napominje  da postoje digitalni alati za sprečavanje korupcije koja se teško iskorenjuje  čak i u razvijenim evropskim državama. “Korupcija je kao pušenje u Srbiji, svi znamo da je štetno ali se nastavlja. Mi pokušavamo da utičemo na sprečavanje ove pojave digitalizacijom. Imamo alate  putem kojih se mogu pratiti  svi transferi sredstava iz javnog sektora, sve ono što se može videti na internetu” – istakao je predstavnik slovenačke EPEKE.

Ispred lokalne samouprave učesnicima treninga, koji već peti dan borave u Pirotu, obratila se predsednica Skupštine grada, Dragana Tončić, koja je istakla da se na suzbijanje korupcije može uticati ukoliko se svi članovi zajednice uključe u ovaj proces a lokalna samouprava u Pirotu zalaže se za poštovanje načela nulte tolerancije na korupciju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker